Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Výživa · Základné typy krmiva pre poštové holuby

Základné typy krmiva pre poštové holuby

Tento článok by mal poslúžiť ako nástroj pre zoznámenie s hlavnými typmi krmiva vhodného pre chov poštových holubov a ich najdôležitejšími charakteristikami. Hlavnými kategóriami sú obilniny, strukoviny a olejnaté semená.

Obilniny


Obilniny sú bohaté na karbo-hydráty a vyznačujú sa nízkym obsahom surovej celulózy. Vo všeobecnosti ich holuby obľubujú. Obilniny majú nízky obsah bielkovín a nie sú bohaté ani na vitamíny. Vo všeobecnosti majú nižší obsah vitamínu A a neobsahujú takmer žiadne vitamín D. Z vitamínov obsahujú najmä B1 a E, no obsah vit. B2 je taktiež nízky. Sú chudobné na fosfor a vápnik. Najdôležitejšie obilniny sú pšenica a kukurica.

Kukurica

Kukukurica je bez pochýb jedným z najlepších krmív pre holuby. Má nízky obsah hrubej celulózy, je ľahko stráviteľná a obsahuje najviac tuku zo všetkých obilnín. Holuby ju prijímajú ochotne v akejkoľvek forme, veľkosti či farbe. Jej veľmi dôležitou charakteristikou je jej tvrdosť. Kukuricu by malo byť počuť v nádobe hrkať.
Kukuričné pole
Kukuričné pole

Na druhej strane - kukurica je chudobná na bielkoviny a aj tie, ktoré obsahuje strádajú dve esenciálne aminokyseliny - tryptofán a lyzín. Medzi jednotlivými odrodami kukurice nie sú veľké rozdiely v nutričnej hodnote okrem červenej kukurice, ktorá je známa pre vyšší obsah vitamínu A.
Kukurica
Kukurica

Pre zhrnutie: kukurica môže byť v kŕmnej zmesi zastúpená až do výšky 25 %

Pšenica

Holuby majú radi pšenicu. Má veľmi podobnú výživnú hodnotu ako kukurica, má však nižší obsah tuku a vyšší obsah bielkovín - ich biologická hodnota však nie je vyššia od tých, ktoré sú zastúpené v kukurici. Pšenica je tiež bohatá na síru a obzvlášť sa tak hodí pre kŕmenie počas odchovu mláďat.
Pšeničné klasy
Pšeničné klasy

Pšenicu by ste niekdy nemali holubom podávať krátko po žatve. Je dôležité, aby najprv poriadne vyschla. Môj starý otec ju rozťahoval na povale na hĺbku 20 cm a pravidelne ju prevracal drevenou lopatou, predtým, ako ňou kŕmil holuby.
Zrno pšenice
Zrno pšenice

Pšenica môže tvoriť až 25 % kŕmnej dávky holubov. Neodporúčame jej dávať viac, aby holuby nepriberali. Nehodí sa veľmi ani pre šprintérov, pri ktorých je dôležité, aby sa udržali fit. Zaujímavejšie je podávať ju vo zvýšenej dávke holubom určeným na dlhé trate - dodatočný tuk im môže pomôcť pri regenerácii po náročnom preteku.

Jačmeň

Na rozdiel od mnohých chovateľov, ja nepovažujem jačmeň za dobré krmivo pre holuby, minimálne počas odchovu a pretekov. Na druhej strane je dobrý pre zlepšenie trávenia po preteku a tiež ako ľahko stráviteľné krmivo počas zimnej prestávky. Prečo tak rozdielny názor? Jačmeň obsahuje vyššie množstvo hrubej celulózy a holuby ho veľmi nemajú v obľube. Vo všeobecnosti preferujú ostatné druhy obilnín.
Klasy jačmeňa
Klasy jačmeňa

Hrubá celulóza je pre holuba nestráviteľná. Ak holub prijme väčšie množstvo jačmeňa, jeho zostatky nájdete aj v truse. Jačmeň je pomerne chudobný na výživné látky, obsiahnuté proteíny majú nízku biologickú hodnotu a chýba v ňom vitamín A. Jačmeň ako taký má len približne 75% výživnej hodnoty druho-triednej kukurice.
Zrno jačmeňa
Zrno jačmeňa

Okrem toho bolo preukázané, že zmesi s obsahom jačmeňa 15% a viac môžu mať negatívny vplyv na rast mláďat. Holuby, ktoré v zime dostávajú viac ako 15% jačmeňa môžu mať na jar problémy odchovať plnohodnotné mláďatá.

Dlhodobá diéta s vysokým obsahom jačmeňa môže privodiť holubom problémy s dýchacími cestami a tráviace ťažkosti. Pri pokusoch bol preukázaný aj vplyv na kvalitu znášky vajec.

Na druhej strane pomáha jačmeň pri liečbe trichomonózy, pretože v ňom nie je schopná množiť sa. Pri dnešnej pokročilej prevencii a liečbe to však stráca na význame. Vo všeobecnosti neodporúčame podávať holubom zmesi s vyšším obsahom jačmeňa ako 10% a platí to aj pre šprintérov. Z obilnín sú sú oveľa lepšou voľbou kukurica alebo pšenica.

Dari

Dari alebo tiež cirok obsahuje viac proteínov ako kukurica a zároveň obsahuje menej tuku. Nutričnú hodnotu má podobnú kukurici a môže tvoriť podobne až do 25 % kŕmnej dávky
Dari
Dari

Strukoviny


Strukoviny sa vyznačujú najvyšším obsahom bielkovín. V porovnaní s obilninami sú ľahšie stráviteľné. Okrem sóje sa vyznačujú aj nízkym obsahom tuku. Strukoviny sú v porovnaní s obilninami bohatšie na fosfor a vápnik, no obvykle obsahujú menej vitamínov.

Sú náchylné na mole a iných škodcov, ktoré dokážu vyžrať jadrá zŕn. Dobrou kontrolou na škodcov býva ponoriť vzorku zrna do vedra s vodou. Poškodené zrná vyplávajú na povrch, dobré ostanú na dne vedra.

Holuby obľubujú strukoviny viac ako obilniny, najmä po návrate z pretekov. Urýchľujú regeneráciu a poskytujú dobrý spôsob kontroly, či sú holuby pripravené na košovanie: holub by mal mať pred odchodom na ťažký pretek plný hrvoľ a ponúknutý hrach či fazuľu už bude odmietať.

Hrach

Všetky typy hrachu majú zhruba rovnakú nutričnú hodnotu. Počas pretekovej sezóny môžu tvoriť až 20 % kŕmnej zmesi. Všetky druhy sú dobrá voľba, no najlepšou je zelený hrach - obsahuje veľa vitamínov, hlavne skupiny B a E a tiež sa vyznačujú vysokým obsahom karoténu - významným zdrojom vitamínu A. U nás je zelený hrach najobľúbenejším krmivom holubov a majú ho radšej fazuľu. Počas sezóny odporúčame dávať do zmesi do 20 % hrachu, počas zimy do 10 %.
Zelený hrach
Zelený hrach

Fazuľa a bôb

Fazuľa má rovnakú nutričnú hodnotu ako hrach, no holuby ju až tak neobľubujú. Farba konského bôbu, tiež známeho ako holubí bôb, by nemala byť príliš tmavá - znamená to, že je bôb príliš starý. Pre dlhotrťové holuby sa odporúča dávka 20 %, pre šprintérov len 10% zmesi. Konský bôb je obzvlášť vhodný pre holuby, ktoré odchovávajú mláďatá. Bôb pôsobí ako stimulant odchovu, ako aj ostatné zrno bohaté na proteíny. Je ľahko stráviteľný a bohatý na fosfor, čo podporuje vývin zdravej kostry.
Konský bôb
Konský bôb

Vika

Vika je vynikajúce krmivo pre holuby, dokonca lepšie ako hrach, fazuľa, či bôb. Pre holuby je taká hodnotná ako ovos pre kone. Je bohatá na energiu, no je treba byť s ňou opatrný, môže byť príčinou pocitu pálenia v hrvoli. Nevýhodou je aj vyššia cena a krátka trvanlivosť. Pre holuby je použiteľná len tzv. "vtáčia vika". Ostatné druhy obsahujú látku, ktorá sa podieľa na vzniku jedovatého kyanidu.
Vika
Vika

Pri nákupe je treba byť opatrný, jej trvanlivosť je skutočne obmedzená a často sa stáva, že ju predajcovia ponúkajú už plesnivú. Odporúčame podávať maximálne 5% kŕmnej zmesi.

Olejnaté semená


Olejnaté semená sú nie len bohaté na tuky, ale obsahujú aj vysoko kvalitný proteín, preto by nemali chýbať v kŕmnej zmesi pre Vaše holuby počas celého roka. Hrajú veľmi dôležitú úlohu počas obdobia preperovania, ale aj počas odchovu mláďat, či pretekov. Zdôrazňujeme, že tuky sú hlavným zdrojov energie pri dlhých tratiach a tiež hrajú významnú úlohu pri náročných stredných tratiach.

Slnečnica

Slnečnicové semeno je veľmi obľúbené medzi chovateľmi aj holubmi a je jedným z najlepších dostupných krmív. Má výbornú výživnú hodnotu, je ľahko stráviteľné, obsahuje vysoko kvalitné proteíny a vysoké množstvo oleja, fosforu a pomerne veľa vitamínov - okrem vitamínu E. Slnečnicové semeno môže byť obsiahnuté v kŕmnej zmesi až do 5% podielu.
Slnečnica
Slnečnica

Slnečnica
Slnečnica

Ľanové semeno

Ľan je takmer tak výživný, ako slnečnica, no kvôli jeho tvaru ho holuby obľubujú menej. Pri vysokých kŕmnych dávkach môže viesť k tvorbe kyanidu. V kŕmnej zmesi stačí jeho 1 % zastúpenie, nie je to totiž jediné dostupné olejové semeno.
Ľan
Ľan

Konope

Aj napriek tvrdému a nestráviteľnému obalu je konopné semeno najobľúbenejšou olejovinou pre holuby. Je bohaté na proteíny a tuky, obsahuje vhodnú dávku vápnika, fosforu a vitamínov. Bolo však vedecky potvrdené, že obsahuje isté množstvo narkotických látok, ktoré môžu byť nebezpečné pri vyšších dávkach. Preto postačí, ak bude tvoriť 1 % kŕmnej zmesi.
Konope
Konope

Repka

Repka obsahuje dokonca viac tuku ako ľanové semeno. Stimuluje holuby k odchovu podobne ako konopné semeno. Preto by nemalo byť holubom podávané počas preperovania a zimného obdobia. V zmesi postačí podiel 1 %.
Repka
Repka

Semenec (Canary Seed)

Výhodou semenca oproti vyššie spomenutým olejovinám je, že môže byť použitý ako pochúťka. Holuby nestimuluje k páreniu, nie je jedovatý a má dlhú trvanlivosť. Je bohatý na proteíny, tuky, vápnik a fosfor, čo ho robí podobným k slnečnici. Jeho 5% podiel v čistiacej zmesi má na holuby výborný vplyv.
Semenec
Semenec

Tiež je výborný ako uvítacia pochúťka pre mladé holuby a vdovcov pri vchode do holubníka. Pri dlhých tratiach dávame vdovcom po večernom kŕmení jednu lyžicu na 10 holubov. Semenec má tiež výborný účinok na preperovanie holubov. Doktor A. van den Hoeck o ňom písal: "S týmto krmivom naučíte holuby písať aj čítať" v jeho knihe Krmivo, kŕmenie, vitamíny a holuby (voeding, voeder, vitaminen en duiven).

Článok je voľným prekladom publikácií Baeten Edward - Degrave Martin: Pigeon feed a Pod Fruit

Publikované: 21. novembra 2012 | Zobrazené: 33386x | Kategória: VýživaPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Kukuričné poleKukuricaPšeničné klasyZrno pšeniceKlasy jačmeňaZrno jačmeňaDariZelený hrachKonský bôbVikaSlnečnicaSlnečnicaĽanKonopeRepkaSemenec

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár tono (1. decembra 2014 16:23)

Mam doma raneneho holuba


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama