Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Stavba malého štartovacieho holubníka

Stavba malého štartovacieho holubníka

Na amerických stránkach www.redroselofts.com je už dlhý čas dostupný návod na stavbu malého a hlavne lacného holubníka, ktorý sa perfektne hodí napr. pre mladé holuby, no mnoho chovateľov ho používa aj pre pretekárov či chovné holuby. Problém toho návodu je jednak to, že je v angličtine, čo môže byť pre niekoho prekážkou a za druhé dĺžky a rozmery nie sú v metrických jednotkách. Preto Vám návod prinášame kompletne preložený do Slovenčiny a to aj vrátane prepočítania jednotiek dĺžky priamo vo výkresoch. Nasleduje text autora:

Vždy ma zaujímalo, aký drahý musí naozaj byť dobrý a funkčný holubník a či sa dá postaviť holubník, ktorý si môže dovoliť každý chovateľ. Zaujímavá je aj myšlienka spoločnej stavby v rámci klubu za účelom zapožičania holubníka novým chovateľom. Či dokonca postaviť a predávať ho.
Ako môže vyzerať hotový holubník
Ako môže vyzerať hotový holubník

Tento malý holubník je možné postaviť do 500 dolárov (cca 400 EUR), dokážu ho preniesť štyria chlapi a zmestí sa na korbu malej dodávky. Môže byť vybavený sedačkami pre mladé holuby alebo až 16 budníkmi pre páry pretekárov alebo chovných holubov. Každý človek so základnou zručnosťou ho dokáže postaviť za jeden víkend. Alebo si spravíte stretávku v rámci Vášho klubu a postavíte ho aj za jeden deň, ako sme to robili my za starých čias.
Vonkajší pohľad
Vonkajší pohľad

Holubník meria 122 cm na šírku a 244 cm na dĺžku plus 91,5 cm široká voliéra. Je skonštruovaný z 11 mm hrubých OSB dosiek pripevneným k spodnému nosníku bez akéhokoľvek vnútorného rámovania. Na koncoch OSB dosiek sú zvonku nabité drevené dosky 19 x 89 mm. Tie zakrývajú rohy a slúžia ako podpora. Obalil som celý holubník OSB doskami a na konci som vyrezal otvory na okná a dvere.

Predná časť strechy je štandardný 61 cm široký plech objednaný s dĺžkou 122 cm. Dĺžka plechu na zadnej strane strechy je 107 cm. Predná časť strechy prekrýva zadnú časť a pôsobí ako plot pre zabránenie sadaniu holubov na strechu holubníka.

Na pravej strane druhého obrázka vidíte, ako sa dá otvoriť voliéra pri tréningu holubov. Všetko v holubníku je vyrobené z 11 mm OSB dosiek alebo drevených dosiek 19 x 89 mm. Výnimkou sú iba podlaha a strop. Nosníkové trámy na podlahe majú rozmery 38 x 89 mm a samotná podlaha je z OSB dosky o hrúbke 19 mm.

Podlaha voliéry je rámovaná doskami 19 x 89 mm a prednú sklápaciu časť voliéry tvoria tie isté dosky no prerezané na polovičnú šírku. Odrezané polovice týchto dosiek sú vzájomne zoskrutkované po celej dĺžke s pletivom medzi nimi. Ako podlaha voliéry slúži hrubé oceľové pletivo s okami 2,5 x 2,5 cm.

Vlet je veľmi jednoduchý. Tvorí ho obyčajná diera s dvierkami na pántoch. Dvierka môžu byť úplne otvorené, zatvorené alebo otvorené len na cca 10 cm pre zachytenie holubov po prílete.
Vlet a dvierka
Vlet a dvierka

Nasledujúci obrázok ukazuje vnútorný pohľad na strechu holubníka. Všimnite si chýbajúce tradičné uloženie nosníkov. Použité sú iba 2 hranoly o rozmeroch 38 x 89 mm uložené po dĺžke holubníka, na ktorých je upvenený strešný plech.Tiež si všimnite 10 cm široký otvor na špičke strechy. To je môj vetrací otvor. Otvor je zakrytý oceľovým pletivom, aby sa do holubníka nič nedostalo. Predná časť strechy vytŕča ponad zadnú natoľko, aby do holubníka nepršalo.
Vnútorný pohľad na strechu holubníka
Vnútorný pohľad na strechu holubníka

Na okná som použil pletivo s okami 1,25 x 1,25 cm, no môžete použiť napr priesvitné plexisklo alebo lexan a vetranie urobíte pod oknami pri podlahe.

Základný dizajn môže poslúžiť aj na stavbu sekcií, ktoré sa dajú ľubovoľne kombinovať, ako napr. pri mojom novom vdovskom holubníku (4,88 m dĺžka).
Kombinácia dvoch základných holubníkov
Kombinácia dvoch základných holubníkov

Potrebný materiál



  • 6 betónových tvárnic

  • 11 ks hranolov 38 x 89 mm o dĺžke 244 cm

  • 1 OSB doska s hrúbkou 19 mm

  • 7 OSB dosiek s hrúbkou 11 mm

  • 25 ks drevených dosiek 19 x 89 mm s dĺžkou 244 cm

  • cca 0,5 kg samo-rezných skrutiek - dĺžka 50 mm

  • cca 2,3 kg samo-rezných skrutiek - dĺžka 32 mm

  • 5 párov rôznych pántov

  • 1 kovová kľučka

  • 1 zámok do dverí

  • 4 ks 66 cm širokého plechu o dĺžke 122 cm

  • 4 ks 66 cm širokého plechu o dĺžke 107 cm

  • 2 ks kovový rohový diel pre ukotvenie strechy, dĺžka 305 cm

  • 1 ks 92 x 122 cm hrubé pletivo s okami 2,5 x 2,5 cm

  • 7,5 metra pletiva s okami 1,2 x 1,2cm

  • materiál na okno

  • farba


Krok č. 1


Položte 4 betónové bloky na miesto pre Váš nový holubník. Môžete kombinovať viacero betónových blokov pre zvýšenie úrovne holubníka, no nateraz začnime so štyrmi. Zmerajte diagonály vonkajších rohov, aby ste zaistili vytvorenie pravých uhlov obdĺžnika. Diagonály musia mať rovnakú vzdialenosť. Keď dosiahnete zarovnanie blokov do pravého uhla, môžete nastavovať požadovanú výšku

Zostavte podlahové nosníky za použitia hranolov 38 x 89 mm s rozostupom 61 cm. Spojte ich klincami alebo samo-reznými skrutkami s približnou dĺžkou 10 cm. Podlaha by mala mať 244 cm na dĺžku no iba 117 cm široká, aby sa zmestila na dodávku. Pripevnite podlahovú dosku, ja som použil 19 mm OSB dosku, no mala by stačiť aj rovnako hrubá preglejka. Pre pripevnenie použite 50 mm samorezné skrutky na každých 15 cm. Môžete použiť aj klince, hlavne sa uistite, že hlavička je pod úrovňou podlahy, aby sa Vám nezachytávala škrabka pri čistení holubníka.
Montáž podlahy
Montáž podlahy

Dôležité: Použite betónové bloky s oceľovými kotvami, aby ste o ne mohli pripevniť holubník. Tiež odporúčam použiť radšej 6 blokov namiesto 4. Viem o dvoch holubíkoch, ktoré boli odviate počas hurikánu, či tornáda.

Krok č. 2


Pre druhý krok si položte na zem vedľa seba dve tabule 11 mm OSB dosky. Dva trojuholníky z hornej časti pravej dosky sú odpad a môžete ich vyhodiť. Potrebujete vyrezať dve bočné steny holubníka a dve bočné steny voliéry. Pre boky voliéry Vám postačí jedna OSB doska. Pre tento krok tak spotrebujete spolu tri dosky.

Ďalšie 2 ks 11 mm OSB nechajte s plnou šírkou 122 cm a dĺžku zrežte na 208 cm. Tieto dva kusy pôjdu na zadnú stenu holubníka. Budete potrebovať ešte jednu dosku na prednú stenu, dokopy tak spotrebujete 6 OSB dosiek.
Výrez bočných stien holubníka a voliéry
Výrez bočných stien holubníka a voliéry

Teraz je dobrý čas aj na vyrezanie dverí. Rozhodnite sa, na ktorej strane chcete dvere a narežte ich, ako je to naznačené na ďalšom náčrte. Nevyrežte ich úplne, pretože potrebujete zachovať silu dosky, kým ju pripevníte k podlahe. Akonáhle bude koniec dosky pripevnený k podlahe a k zadnej stene, môžete nainštalovať pánty a dokončiť rez.
Vyrezanie dverí
Vyrezanie dverí

Krok č. 3


A tu začína zábava. Podľa nasledujúceho obrázka pripevnite steny holubníka k podlahe s použitím klincov alebo samo-rezných skrutiek o dĺžke 50 mm. Dajte pozor na zachovanie pravých uhlov. Veľmi sa tu hodí pomoc ďalšej osoby.
Položte dosky k sebe podľa obrázka
Položte dosky k sebe podľa obrázka

Ja rád začínam s dvoma zadnými doskami, potom pokračujem bočnými stenami a nakoniec pripevním prednú stenu. Je dobré počkať s prednou stenou až kým budete mať hotové zadné rohy a vyrezané dvere. Pri dverách pozor, aby ste ich nepriskrutkovali k podlahe permanentne. Je dobré použiť pár skrutiek na prvotné upevnenie, no myslite na to, že ich budete musieť neskôr vybrať.
Postupne pripevnite jednotlivé steny o podlahu
Postupne pripevnite jednotlivé steny o podlahu

Nasledujúci obrázok ukazuje, ako pripevniť konce bočných stien na podlahové hranoly. Hlavne sa uistite, že zachovávate pravý uhol a správnu výškovú úroveň so spodnou hranou hranolov na podlahe. Použite 50 mm samorezné skrutky alebo klince každých 15 cm.
Pripevnenie bočných dosiek o podlahu
Pripevnenie bočných dosiek o podlahu

Krok č. 4


V tomto kroku spojíme dve dosky zadnej steny, pripojíme k nim bočné steny a vytvoríme zadné rohy holubníka. Používam dosky 19 x 89 mm z borovice, ktoré ma vyjdu na dolár za kus, no použiť môžete akékoľvek drevo o podobných rozmeroch. Pred tým ako začnete, choďte do železiarstva kúpiť aspoň dve kilá 33 mm skrutiek, v tomto kroku ich budete používať takmer na všetko. Pozor pri skrutkovaní, ak pôjdete príliš hlboko, skrutky môžu trčať z vonkajšej strany holubníka.

Na nasledujúcom obrázku je pohľad na zadnú stenu holubníka. Pripevnite vrchnú dosku A k zadným OSB doskám (no približne 6 mm od horného roku) a zvnútra holubníka ju priskrutkujte. Dávam skrutku približne každých 15 cm. Ďalej priskrutkujte dosku B do stredu zadnej steny tak, aby prekrývala obe OSB dosky rovnako. Zvonku je len prichyťte zopár skrutkami a priskrutkujte zvnútra tak ako dosku A, no pridávajte po dve skrutky (na obe OSB dosky rovnomerne každých 15 cm). K zadnej stene sa ešte vrátime.
Zadná stena holubníka
Zadná stena holubníka

Teraz si pozrite nasledujúci obrázok a presuňte sa na bočné steny.
Bočná stena holubníka
Bočná stena holubníka

Odrežte dosku D tak, aby zapasovala pozdĺž horného rohu po špičku strechy. Priskrutkujte ju zvnútra holubníka. To isté pre druhú bočnú stenu. Odrežte dosku E a priskrutkujte ju pozdĺž zadnej hrany bočnej steny tak, aby bola zarovno s hranou.To isté urobte pre druhú bočnú stenu. Zvrchu by to malo vyzerať takto:
Pohľad zvrchu na zadný roh
Pohľad zvrchu na zadný roh

Teraz pripevníte posledné 2 kusy - dosky C na zadnú stenu tak, aby prekryli dosky E, ako je to naznačené na ďalšom obrázku:
Dosky C na zadnú stenu
Dosky C na zadnú stenu

Pripevnite dosky C zvnútra holubníka skrutkami a zvonka nabite 600 klince tak, aby ste spojili dosku C a dosku E pre oba zadné rohy holubníka. Tým ste dokončili zadné rohy. Mali by byť pekné, pevné a snáď aj rovné.

Krok č. 5


Teraz sme už profesionálni stolári, všakže? Nasledujúce kroky budú trocha komplikovanejšie, dúfam, že sa mi ich podarí vysvetliť dostatočne jasne.

Teraz môžete pripevniť prednú OSB dosku k podlahe, tak ako bočné a zadnú stenu. Budete potrebovať dva kusy hranolov 38 x 38 mm alebo rozrežte jeden 38 x 89 mm na polovicu. Použijete ich na pripojenie bočných stien k prednej a to z vnútornej strany. Bude to teda iné, ako zadné rohy. Oba narežte na 188 cm. Postavte jeden do rohu a priskrutkujte vrchný koniec prednej OSB dosky z vonkajšej strany, ako na obrázku:
predná stena (pohľad zpredu)
predná stena (pohľad zpredu)

predná stena zvrchu
predná stena zvrchu

Pokračujte priskrutkovaním prednej OSB po celej dĺžke na oba hranoly. Dajte pozor, aby bola stena rovno. Teraz vezmite 244 cm hranol 38 x 89 mm a odrežte z neho roh pod 45° uhlom (uhol vytvorte na strane 38 mm) po celej dĺžke hranola. Odpad nevyhadzujte, budete ho potrebovať pri voliére.
vytvorenie uhla
vytvorenie uhla

Teraz upevnite tento hranol na pozdĺž hornej strany prednej steny, tak, aby zrezaná časť trčala smerom hore a von z holubníka. Použite dlhšie skrutky, ja som použil 76 mm samorezné skrutky - tri na každý koniec.
upevnenie horného hranola
upevnenie horného hranola

horný hranol, pohľad zboku
horný hranol, pohľad zboku

Dobre, teraz máte všetky štyri strany silno upevnené jednu k druhej. Nainštalujte 4 pánty na dvere a môžete ich vyrezať. Vyberte dočasné skrutky z ich spodnej strany a dvere by mali byť plne funkčné. Odrežte tri kusy dosky 19 x 89 mm a pripevnite ich na kraje vonkajšej strany dverí. Priskrutkujte ich znova zvnútra. Nechajte hornú dosku a dosku umiestnenú oproti pántom trčať cca 13 mm, zabráni to dverám preklápať sa do vnútra holubníka a tiež to prikryje rez.
dokončenie dverí
dokončenie dverí

Krok č. 6


Teraz dokončíme prednú stranu. Vezmite novú 11mm dosku OSB a odrežte z nej po dĺžke pás cca 15,2 cm. Urobte to znova, aby ste mali 2 kusy 15,2 x 244 cm. Zvonku priskrutkujte jeden kus na hornú časť prednej steny pozdĺž línie stropu. Skrutkujte OSB do hranolu zrezaného horného hranolu 38 x 89 mm každých 15 cm.

Teraz zmerajte šírku medzery medzi horným koncom celej platne OSB v spodnej časti prednej steny a dolným krajom horného pásu, ktorý ste práve skrutkovali. Malo by to byť približne 71 cm. Vyrežte tri kusy OSB 15,2 x 71 cm (alebo koľko ste namerali). Jeden pripevnite na ľavú stranu priskrutkovaním na bočný hranol 38 x 38 mm, jeden na pravú stranu. Teraz vidíte na prednej stene veľké okno, ako je na obrázku:
veľké okno na prednej stene
veľké okno na prednej stene

Teraz odrežte jednu dosku 19 x 89 mm na dĺžku 205,7 cm. Naznačte si stred holubníka z vonkajšej strany na spodnej aj vrchnej doske OSB a do stredu pripevnite odrezanú dosku vo zvislej polohe, spodok zarovnajte so spodkom holubníka. Doska je kratšia o cca 2,5 cm ako predná stena, aby bolo miesto na inštaláciu strechy. Teraz vezmite tretí kus OSB 15,2 x 71 cm a pripevnite ho na vnútornú stranu stredovej dosky. Rozdelili ste tak veľké okno na dve.
stredová doska a OSB
stredová doska a OSB

Ako materiál pre okná môžete použiť pletivo 1,2 x 1,2 cm, ktoré sa bude používať aj pre voliéru. Vhodný je aj napr. lexan - je flexibilný a holuby sa nezrania, keď doňho narazia, ako to býva pri skle. Pre vodvský holubník môžete použiť osvetlenie zhora a holuby tak nebudú vidieť von. Ak nepoužijete na okná pletivo, potrebujete vyrezať ešte vetracie otvory na prednej stene. Stačí ich zamerať a vyrezať podľa toho, ako ich chcete. Ja som vyrezal otvory cca 15 x 100 cm asi 10 cm nad úrovňou podlahy.
vetracie otvory
vetracie otvory

Prikryte vetracie otvory pletivom 12 x12 mm. Neprejdú cez neho myši. A tu je jeden pekný trik: vyrežte dva kusy OSB o niečo väčšie ako Vaše vetracie otvory. V mojom prípade to bolo 25 x 112 cm. Pripevnite ich pántami z vrchnej strany nad vetracie otvory aby ste ich mohli otvoriť alebo privrieť, ako budete chcieť.

Používam lanko od vetracích dvierok cez prednú časť voliéry na otváranie a zatváranie týchto dvierok. Ak používate pre mláďatá systém zatmievania holubníka, veľmi sa Vám to zíde. Pri vdovstve je zase dôležitá konštatná teplota, preto môžete dvierka nechať cez deň otvorené a na noc ich zatvárať.

Krok č. 7


Predtým, ako začne pršať treba nahodiť strechu. Ak ešte nemáte materiál na pokrytie, teraz je dobrý čas objednať ho. Potrebujete 4 kusy 61 cm plechových dielov dlhých 122 cm a 4 kusy dlhé 107 cm na zadnú časť strechy. Okrem toho budete potrebovať 2 približne 3-metrové kusy na zakončenie krajov strechy a cca 200 skrutiek (výber farby je na Vás). Na voliéru, vetracie otvory vpredu a na streche Vám bude treba 7,5 metra galvanizovaného pletiva s okami 12 x 12 mm. Ak ho ešte nemáte, je lepšie ho zohnať pred položením strechy. Tak poďme na to!

Vezmite ďalší 244 cm hranol 38 x 89 mm a odrežte z neho roh pod 45° uhlom rovnako, ako predtým. Nainštalujte ho na špičku strechy, ako je to naznačené na nasledujúcom obrázku
umiestnenie druhého zrezaného hranola
umiestnenie druhého zrezaného hranola

Následne vezmite ďalší taký hranol a nainštalujte ho asi 10 cm od predošlého hranola smerom k zadnej stene - medzi nimi bude medzera na vetranie.
inštalácia tretieho strešného hranola
inštalácia tretieho strešného hranola

Teraz, keď máte strechu ešte otvorenú, umiestnite do 10 cm medzery medzi druhým a tretím hranolom pletivo. Odstrihnite 4 kusy po 15 cm a pripevnite ich na medzeru tak, aby bolo pletivo riadne našponované.

Potom odrežte jednu 244 cm dosku 19 x 89 mm a nainštalujte ju na líniu strechy pri zadnej stene. Pripevnite ju skrutkami z bokov cez OSB dosky bočných stien ale aj pozdĺž zadnej steny cez dosku, ktorá je na hornej strane zadnej steny a cez OSB, pomocou 60 mm skrutiek, ako na nasledujúcom obrázku
inštalácia dosky na strechu
inštalácia dosky na strechu

Teraz zmerajte medzeru medzi tretím hranolom a doskou, ktorú ste práve nainštalovali. Vzdialenosť vydeľte dvoma a na oboch stranách holubníka vyznačte stred. Tu nainštalujte posledný hranol 38 x 89 mm.
inštalácia posledného strešného hranola
inštalácia posledného strešného hranola

Teraz môžeme nahodiť prvú časť strechy. Nebudem Vám vysvetľovať ako inštalovať kovovú krytinu. Ak ste to ešte nerobili, najlepšie urobíte ak sa spýtate v obchode, kde ste tovar zakúpili. Vezmite 4 kusy po 107 cm, začnite na jednom konci a montujte ich od tretieho inštalovaného hranola, ako na obrázku
inštalácia zadnej časti krytiny
inštalácia zadnej časti krytiny

Zadná časť strechy je hotová. Zakončenie pridáme neskôr.

Krok č. 8


Predtým, ako budeme môcť nainštalovať prednú časť strechy, musíme skompletizovať väčšiu časť voliéry. O nej bude tento krok. Budete potrebovať odpad, ktorý vznikol zrezaním hranola 38 x 89 mm pod uhlom 45°. Vezmite dva bočné diely voliéry, ktoré ste vyrezali v kroku 2 a položte ich na zem oproti sebe ako na nasledujúcom obrázku. Na spodnú stranu oboch častí pripevnite skrutkami dosku 19 x 89 mm. Skrutky montujte zo strany OSB do dosiek.
pridanie dosiek na boky voliéry
pridanie dosiek na boky voliéry

Teraz vezmite odpad zo zrezaného hranola a odrežte z neho 2 kusy, po jednom pre každú bočnú stranu voliéry. Opäť ich upevnite skrutkami zo strany OSB. Pozor, aby nevytŕčali žiadne skrutky, mohlo by to neskôr zraniť holuby. Oba kusy sa montujú n rovnakú stranu, ako predošlé dosky.
upevnenie odpadu z hranolov na boky voliéry
upevnenie odpadu z hranolov na boky voliéry

upevnenie odpadu z hranolov na boky voliéry (vrchný pohľad)
upevnenie odpadu z hranolov na boky voliéry (vrchný pohľad)

Pripevnenie bočných stien voliéry je najlepšie s pomocníkom, no dá sa to aj bez neho. Pripravte si niekoľko 60 mm skrutiek a po 15 cm ich naskrutkujte do odpadu z hranolov tak, že keď potom priložíte bočnú stenu k holubníku, skrutky prejdú do bočných rohových hranolov 38x38 mm. Vezmite ľavú stenu voliéry do ľavej ruky, skrutkovač alebo pištoľ do pravej ruky, zarovnajte hornú časť bočnej časti voliéry so stropom holubníka a naskrutkujte časť na holubník. Vymeňte si ruky a zopakujte to aj pre pravú časť. Malo by to vyzerať ako na obrázku
vrchný pohľad na montáž steny voliéry
vrchný pohľad na montáž steny voliéry

zarovnanie vrchnej časti bokov voliéry
zarovnanie vrchnej časti bokov voliéry

Namerajte z horného rohu spodnej časti voliéry 122 cm a nainštalujte sem hranol 38 x 89 mm, ako je to na obrázku. Potom rozdeľte dosku 19 x 89 mm n polovicu a jednu časť pripevnite zo spodnej časti inštalovaného hranola - to bude slúžiť ako opierka dverí voliéry v zatvorenom stave.
inštalácia hranola do voliéry
inštalácia hranola do voliéry

Z dosiek 19 x 89 mm narežte potrebné dĺžky na vytvorenie okrajov voliéry a bokov holubníka.Zvislý kus by sa mal ťahať pozdĺž rohu po celej výške holubníka, ako je to aj na zadnej strane bočných stien.
okrajové dosky na rohy voliéry a holubníka
okrajové dosky na rohy voliéry a holubníka

Teraz namontujte takéto krajové dosky na predné rohy holubníka aj z prednej strany, rovnako ako to bolo na zadnej stene (prekrytie rohov), no tento krát začnete na spodnej časti voliéry.
prekrytie rohu z prednej strany
prekrytie rohu z prednej strany

Teraz môžeme dokončiť strechu. Namontujte 122 cm dlhé plechy na prednú časť holubníka tak, aby začínali na hranole 38 x 89 mm, ktorý ste montovali do voliéry.
predné plechy
predné plechy

Teraz narežte a namontujte kovové zakončenie krytiny, najprv dva na zadnú časť strechy a potom dva kusy na prednú časť krytiny.Potom si len sadnite a obdivujte svoju prácu
kovové ukončenie krytiny
kovové ukončenie krytiny

Krok č. 9


Teraz dokončíme voliéru. Najprv namontujte dosku 19 x 89 mm pozdĺž celého holubníka tak, aby spojila dosky, ktoré ste namontovali na spodok bočných častí voliéry. Priskrutkujte ju zvnútra cez OSB dosku. Vyrežte kus vertikálnej dosky, ktorú ste montovali do stredu prednej steny holubníka. Potom na tomto mieste vyrežte vlet do OSB dosky. Veľkosť je na Vás. Môj vlet má 48 x 30 cm, pretože taká je veľkosť antény môjho konštatovacieho systému.
výrez vletu
výrez vletu

Teraz pridajte jednu dosku 19 x 89 mm na spodok prednej časti voliéry. Zmerajte vzdialenosť medzi doskami v prednej a v zadnej časti voliéry a odrežte 3 kusy dosky o tejto dĺžke. Namontujte ich ako výstuhy medzi prednou a zadnou doskou s 60 cm rozostupom.
konštrukcia spodnej časti voliéry
konštrukcia spodnej časti voliéry

Teraz stačí pridať na namontované dosky oceľové pletivo. Ja preferujem zvárané pletivo s okami 25 x 25 mm. Pred jeho upevnením dajte pozor na poriadne našponovanie, aby nebolo nakrivo. Ďalší krok je predná časť voliéry.

Začnite rozdelením 3 či 4 dosiek na polovičnú šírku. Vezmite dosku 19 x 89 mm a položte ju na podlahu voliéry. Budete z nej musieť odrezať tak, aby sa dali dvierka voliéry otvárať a zatvárať. Medzi vnútornými stenami bočných častí voliéry a dvierkami si nechajte približne 1 cm miesta. K doske 19 x 89 mm si naukladajte kolmo doštičky 19 x 39 mm - 4 ks a oproti 1 dlhú 19 x 39 mm. Vonkajšia dĺžka by mala byť približne 242 cm a vonkajšia šírka 122 cm. Zmerajte aj obe diagonály, aby ste zabezpečili pravý uhol. Potom si nastrihajte 4 kusy pletiva na jednotlivé okienka medzi doskami. Budťe opatrní, dosky ešte spolu nič nedrží. Ak máte nejakú extra OSB dosku, môžete ju použiť na dočasné upevnenie rámu počas pripínania pletiva na dosky.
skladanie prednej časti voliéry
skladanie prednej časti voliéry

Keď máte pripnuté všetky 4 časti pletiva, pridajte druhú vrstvu dosiek na rám. Priskrutkujte jednotlivé dosky na prvú vrstvu skrutkami každých 15 cm. Nezabudnite vyberať dočasné skrutky na upevnenie prvej vrstvy. Spoje dosiek druhej vrstvy vytvorte inde ako spoje prvej - viažte vrstvy ako tehly, ako je to naznačené na obrázku.

Pri skrutkovaní druhej vrstvy na dosku 19 x 89 mm (krajná doska), umiestnite skrutky na jej vnútornú stranu rámu, pretože z nej budeme rezať pozdĺžny koniec pod uhlom 45° a skrutky by mohli poškodiť pílu.
previazanie vrstiev
previazanie vrstiev

previazanie vrstiev
previazanie vrstiev

Ak to máte, pretočte dvierka opačne a preskrutkujte ich aj z druhej strany, opäť po 15 cm. Tu si uvedomíte, že tie dve kilá skrutiek naozaj neboli prehnané. Po dokončení vykonajte 45° rez po celej dĺžke dvierok voliéry na ich spodnej časti. Pozor na skrutky. Postupujte podľa obrázka.
rez pozdĺž dvierok
rez pozdĺž dvierok

Teraz namontujte 4 pánty na spodok dvierok, umiestnite ich na miesto a primontujte k holubníku. Do stredu dvierok umiestnite kovovú rúčku.
montáž dvierok
montáž dvierok

Dvierka voliéry by mali byť po otvorení položené na zemi pod približne 45° uhlom. Ak to tak nie je kvôli výške holubníka, odporúčam podložiť betónové kocky, aby sa dvierka časom nedeformovali.

Detaily na záver


Na konci by ste mali holubník natrieť (ešte pred umiestnením budníkov a sedačiek). OSB dosky nevydržia veľa v zlom počasí. Sám nemám rád natieranie, preto preferujem striekanie farby pod tlakom. Môžete použiť farbu, alebo rôzne vode odolné nátery, ponuka je dnes bohatá.

Ešte potrebujete kľučku na dvere. Ja používam zamykaciu, ako je na obrázku, u nás sa dá zohnať za pár dolárov.
kľučka so zámkom zvonka
kľučka so zámkom zvonka

vnútorná kľučka
vnútorná kľučka

Z vybavenia holubníka ešte potrebujete dvierka na vlet, urobte ich o niečo väčšie ako samotný vlet. Spôsobov, ako ich nechať otvorené je veľa, ja to robím takto:
otvorený vlet
otvorený vlet

vlet pre zachytenie pretekárov
vlet pre zachytenie pretekárov

zatvorený vlet
zatvorený vlet

Na koniec ešte pridávam pár detailných fotiek z dokončeného holubníka a galériu holubníkov chovateľov, ktoré sa inšpirovali týmto dizajnom a postavili na jeho základe vlastný holubník.

Publikované: 30. septembra 2012 | Zobrazené: 32815x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Ako môže vyzerať hotový holubníkVonkajší pohľadVlet a dvierkaVnútorný pohľad na strechu holubníkaKombinácia dvoch základných holubníkovMontáž podlahyVýrez bočných stien holubníka a voliéryVyrezanie dveríPoložte dosky k sebe podľa obrázkaPostupne pripevnite jednotlivé steny o podlahuPripevnenie bočných dosiek o podlahuZadná stena holubníkaBočná stena holubníkaPohľad zvrchu na zadný rohDosky C na zadnú stenupredná stena (pohľad zpredu)predná stena zvrchuvytvorenie uhlaupevnenie horného hranolahorný hranol, pohľad zbokudokončenie dveríveľké okno na prednej stenestredová doska a OSBvetracie otvoryumiestnenie druhého zrezaného hranolainštalácia tretieho strešného hranolainštalácia dosky na strechuinštalácia posledného strešného hranolainštalácia zadnej časti krytinypridanie dosiek na boky voliéryupevnenie odpadu z hranolov na boky voliéryupevnenie odpadu z hranolov na boky voliéry (vrchný pohľad)vrchný pohľad na montáž steny voliéryzarovnanie vrchnej časti bokov voliéryinštalácia hranola do voliéryokrajové dosky na rohy voliéry a holubníkaprekrytie rohu z prednej stranypredné plechykovové ukončenie krytinyvýrez vletukonštrukcia spodnej časti voliéryskladanie prednej časti voliérypreviazanie vrstievpreviazanie vrstievrez pozdĺž dvierokmontáž dvierokkľučka so zámkom zvonkavnútorná kľučkaotvorený vletvlet pre zachytenie pretekárovzatvorený vletrez na dvierkach voliéryumiestnenie pántov na voliérekovová rúčka dvierok voliérykovové zakončenie plechovej krytinydrevený rám okolo dverídoska, ktorá zastavuje dvierka voliéry pri zatváraníkryty vetracích otvorovlanko na otváranie vetracích otvorovspokojné holuby.......................................................................................................................................

Počet komentárov: 6

Záložka na tento komentár Jindřich Šídlo (30. septembra 2012 19:19)

Jen drobnost. Lepší než desky OSB jsou desky Durélis. Hladký povrch, pevnější a lacinější.

Záložka na tento komentár Marek Navrátil (9. apríla 2017 18:49)

Dobrý den.
Chtěl bych udělat tento holubník větší (do hloubky) podobně jako je ke konci fotogalerie ten hnědý. Má s tím někdo zkušenosti? A ještě dotaz: co se hodí jako rošt na podlahu. Nějaká kovová síť. Prosím máte někdo dobrý tip?
Děkuji.

Záložka na tento komentár Martin Cichý (29. októbra 2017 20:02)

Pri výrobe durelis dosky sa ako súčasť lepiacej živice používa aj formaldehyd. Formaldehyd je preukázaný karcinogén.

Pri výrobe OSB dosiek sa formaldehyd nepoužíva.

Záložka na tento komentár Milan Kubáň (4. novembra 2019 13:01)

Zdravím vás chcel by som vás poprosiť o radu ako správne odvetrať holubnik na ktorom mám pultovu strechu ďakujem.

Záložka na tento komentár Tomáš Tichý (14. júna 2022 11:27)

Já si myslím, že fajn prácička. Taky nad něčím podobným uvažuji, jen bych to chtěl asi obecně více automatizovat. Ještě uvidím. Mám od https://www.gsm-suciastky.sk/ nějaké součástky na GSM přenos, tak bych to mohl udělat jako ovládání přes telefon. Aspoň bych zkombinoval dvě svoje velké záliby. Moderní technologie a klasickou truhlařinu. :)

Záložka na tento komentár Petr (2. novembra 2022 07:44)

Začiatočníkom odporúčam najskôr návštevu niekoho skúseného a ideálne aj nejakú "stáž" u neho. Pracovať pri ňom, pomáhať, pozerať pod ruky. Väčšinou potom dostanete dostatok skúseností a možno aj niečo do začiatku. Ja som takto jazdil na bicykli od https://www.sportli.sk/ do vedľajšej dediny k jednému strýkovi, ktorý to robil celý život a postupne mi odovzdával vlastné, resp. jeho skúsenosti. ;-)


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama