Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Slovo pre začínajúcich chovateľov poštových holubov

Slovo pre začínajúcich chovateľov poštových holubov

Do našej schránky sa dostala séria skvelých článkov od Jozefa Hajtaša. Niekoľko z nich sa dá nájsť napr. na hobby stránkach Jána Buča, zopár som zaregistroval vo formáte .doc na istých českých stránkach, ktoré si už ale nepamätám. Ja za ne vďačím p. Jindřichovi Šídlovi - chovateľovi, ktorému nie je ľahostajný rozvoj a propagácia nášho športu na internete.

Články sú písané veľmi pútavým štýlom s nezanedbateľnou dávkou odbornosti a chovateľského citu. Bola by škoda ak by neboli uverejnené aj na našich stránkach. Verím, že sa prostredníctvom našich stránok ľahšie dostanú k začínajúcim chovateľom a ostanú prístupné pre nejednu generáciu. Pánovi Hajtašovi patrí moja hlboká poklona, kiež by sme mali na Slovensku viac publicistov, ako je on. Nasledujú jeho slová...


Každý začínajúci chovateľ má plno otázok na ktoré si nevie pri svojich začiatkoch dať správnu odpoveď. Viem to posúdiť z vlastnej skúsenosti. V kníhkupectvách nájdete plno kníh , ktoré sa detailne zaoberajú chovom Skokana zeleného , rôznych exotických živočíchov ale o chove poštového holuba nenájdete ani jednu stránku. Toto zistenie ma priviedlo na myšlienku, pokúsiť sa cestou tejto monografie podeliť sa so začínajúcimi chovateľmi o skutočnosti, ktoré sú v holubárskom športe nemenné a ktoré by mal vedieť každý predtým , než sa rozhodne pre tento krásny šport.

Na budúcnosť chovateľa má najväčší vplyv zabezpečenie si základného chovného materiálu. Je to logické, lebo od kvality základného materiálu závisí značná časť budúcich úspechov. Ako sa neskôr dozviete v kapitole o kŕmení, čím výkonnejšie holuby si zabezpečíte – musíte u nich počítať s intenzívnejšou látkovou premenou a stým úzko súvisia ich nároky na množstvo a kvalitu podávaných kŕmnych zmesi. ...
...
Túto monografiu píšem v dobe, kedy si väčšina z nás kladie existenčné otázky. Holubársky šport sa nedá robiť egoisticky. Iba ten chovateľ je úspešný , ktorého podporuje a fandí mu celá rodina . Preto z ekonomických ako aj praktických dôvodov vám radím – nenakupujte na začiatok drahé Belgické, Holandské, Nemecké a rôzne rodokmeňové holuby. Tieto holuby sú nesporne veľmi výkonné ale oproti u nás chovaným jedincom majú mnohonásobne väčšie nároky na bielkoviny, vitamíny, nerastné látky a stopové prvky. Aby ste týmto holubom vedeli dať to, čo je v nich zakódované, bude vás to stať nemalé finančné prostriedky. Touto knihou nechcem osloviť „farmárov“ ale „normálneho“ slovenského chovateľa.

Preto aby ste čo najmenej pokazili, zabezpečte si holuby od jedného dlhodobo dobrého chovateľa, (ktorý sa za posledných 10 rokov umiestňoval od 4 do 10 miesta v oblasti) ktorý je z vášho okolia. V úspešnom holubníku sú spravidla holuby len z jednej rodiny t.j. všetci sú potomkovia niekoľkých spoločných predkov, a tak sú príbuzné.

Ďalšou zásadou musí byť, že lepšie je držať menej a kvalitných holubov, pretože hodnota chovu nezávisí od počtu ale od kvality chovaných jedincov. Ďalej Vás chcem upozorniť na skutočnosť aby ste nenakupovali rôzne chovné, závodné, ľahké, ťažké , vdovské a boh vie aké zahraničné kŕmne zmesi, tie Vám úspech neprinesú, iba čo prídete o peniaze. Kŕmte skôr „logicky“ ľahko dostupnými tuzemskými krmivami.

V začiatkoch buďte opatrný pri používaní liekov. Radšej holuba usmrtiť, ako by ste mali podstupovať dlhodobé liečebné procedúry. Holub musí mať vybudovanú prirodzenú imunitu. Nezabudnite, že dosiahnutie čiastkového úspechu je jednoduchšie ako jeho trvalé udržanie.

Určite moje úvahy a chovateľské poznatky uvedené v tejto knihe sa stanú predmetom kritiky niektorých chovateľov, ale aj tak si myslím, že značná časť začiatočníkov tu nájde odpovede na svoje otázky, odborne mienené rady, ktorými si obohatí svoje poznanie a v konečnom dôsledku použije v chovateľskej praxi.

Prajem všetkým čitateľom veľa športových úspechov a „LETU ZDAR“.

Publikované: 18. januára 2012 | Zobrazené: 6296x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár Jan Fecko (27. apríla 2015 16:13)

https://www.youtube.com/watch?v=KgCxxtOX06c

Tu si najdete skoro všetko pre zaciatočnikov


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama