Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Sezóna 2012 v testovacej stanici Lohót

Sezóna 2012 v testovacej stanici Lohót

Na jar 2012 nám na juhu Slovenska pribudla nová testovacia stanica poštových holubov. Správa o jej vzniku sa rozšírila rýchlo, no ďalšie správy akosi zamrzli. Na stránkach TS bolo zopár strohých informácií, no nepribúdali žiadne aktualizácie a dokonca sa objavili pochybnosti, či nejde len o podvod.
Holubník TS Lohót
Holubník TS Lohót

Podvod sa však nekonal. Holubník s kapacitou vyše 1200 holubov bol úspešne postavený v tých najtuhších mrazoch, ktoré nám posledná zima dopriala a celkovo sa v ňom nazbieralo vyše 370 holubov zo siedmych krajín. Autorom nápadu je Tibor Tóth, ktorý sa venoval chovu poštových holubov v rokoch 1982 až 1990 a za ten čas sa stal 2x majstrom republiky. K chovu poštových holubov sa vrátil v minulom roku a tento rok s ročnými pretekármi obsadil v rámci OZ Dunajská Streda 9. miesto.

V čom bol teda problém? Tibor si žiaľ vôbec nerozumie s počítačmi a už vôbec nie internetom a počas sezóny žiaľ zlyhala aj spolupráca s administrátorom stránok. Vzniklo tak informačné embargo na akékoľvek novinky o dianí v TS, čo je v dnešnej dobe pre mnohých z nás neprípustné vzhľadom na štandard, na ktorý sme pri dnešných testovacích staniciach zvyknutí.
Tibor Tóth s dcérkou
Tibor Tóth s dcérkou

S Tiborom sme však prebrali aj možnosť tvorby a spravovania internetových stránok do budúcej sezóny a v prípade, že táto spolupráca vyjde, na Slovensku budeme mať ďalšiu plnohodnotnú testovačku. Ak sa Vám páčili možnosti na stránkach pre MS 2012 v Nitre, určite si prídete na svoje aj na nových stránkach pre TS Lohót.

Testovacia stanica Lohót bola v sezóne 2012 výnimočná nízkymi stratami mladých holubov v porovnaní s ostatnými TS nielen na Slovensku. Z pôvodného počtu 377 holubov sa dožilo čipovania vyše 300 kusov a na finálový pretek bolo nasadených 185 holubov. Najväčšie straty spôsobil pretek Velké Meziřičí, kde holuby bojovali so silným protivetrom a večer v deň preteku stále chýbalo okolo 100 holubov, ktoré sa postupne na holubník vracajú ešte aj v týchto dňoch. Pre sezónu 2012 je však 50% holubov po finále z pôvodného počtu úctyhodný a veľa to hovorí aj o starostlivosti, ktorá sa holubom dostala.
Mnohé holuby majú preperovanie za sebou
Mnohé holuby majú preperovanie za sebou

A tej veru málo nebolo. Tibor sa o holuby postaral skutočne výnimočne. Všetky holuby boli očkované proti paramyxo a adenovírusu a preventívne liečené proti všetkým bežným chorobám. Počas celej sezóny dostávali profesionálnu kŕmnu zmes pre mladé holuby s pravidelným prídavkom vitamínov.

Tibor dbal obzvlášť na opatrnú manipuláciu s holubmi. Ak mali byť holuby chytané do rúk, vždy to robil sám, sám ich vyvážal na všetky tréningy a preteky okrem posledných dvoch. Dvaja asistenti sa tak starali iba o čistotu holubníka, pravidelnú výmenu vody a bezpečnosť holubov. Počas sezóny jeden z asistentov dokonca spával v technickej miestnosti holubníka.

Zvláštnosťou bola aplikácia metódy zatmievania holubníka počas dvoch mesiacov. Mnohým holubom to údajne pomohlo skôr preperiť a v čase mojej návštevy mali mnohé holuby skutočne preperovanie za sebou a na prvý pohľad sa mi nechcelo veriť, že sa jedná o tohtoročné mláďatá. Holuby sú vo výbornej kondícii a zdravotnom stave, počas fotenia pôsobili veľmi pokojným dojmom, sú zvyknuté na blízkosť človeka a naša prítomnosť im počas fotenia zjavne neprekážala.


O pár dní na našich stránkach spúšťame aukciu všetkých 186 holubov. Zopár kusov bolo predaných, či darovaných mimo aukcie, no stále tu ostalo kopec zaujímavých operencov. Môžete sa tešiť napr. na slovenského strieborného finalistu od Eduarda Bučeka, či eso holuby od Vilmosa Megyeriho, ale aj viacero víťazov pretekov. Do testovacej stanice napriek slabšej propagácii priniesli svoje holuby známi chovatelia z Maďarska, Srbska, Poľska, Českej republiky, Rakúska aj Nemecka. V ponuke nájdete naozaj zaujímavé holuby, či výzorom pôvodom ale samozrejme aj výkonmi pri pretekoch.

Ku všetkým holubom budú dostupné fotografie, rodokmene, grafy výkonnosti a tabuľka s výsledkami v jednotlivých pretekoch, aby ste mali všetky potrebné informácie po ruke a vedeli si ľahko vybrať tú správnu posilu pre Vaše chovné oddelenie.

Prajeme šťastnú ruku pri výbere a dražení Vašich favoritov.

Publikované: 13. októbra 2012 | Zobrazené: 5740x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Holubník TS LohótTibor Tóth s dcérkouMnohé holuby majú preperovanie za sebou.........

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár Tibor Balogh (15. októbra 2012 07:29)

Aspoň už nejaké informacie, tešíme sa na dražbu.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama