Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Zdravotný stav · Otázky na veterinára: Adenovírus typ I alebo choroba mladých holubov

Otázky na veterinára: Adenovírus typ I alebo choroba mladých holubov

Moje mláďatá podľahli chorobe mladých holubov - krmivo im ostáva v hrvoľoch, často vracajú a trus majú veľmi vodnatý a slizký. Čo by ste mi poradili? Ako by ste ich liečili?

Choroba mladých holubov je spôsobená adenovírusom typickým pre holuby (typ I). Tento primárny vírus spôsobuje poškodenie pečene a vnútorností. Pečeň a zápal vnútorných orgánov spôsobujú hnačky. Hepatitída (zápal pečene) tiež spôsobuje zvracanie a zníženú schopnosť trávenia potravy. V mnohých prípadoch využijú situáciu aj iné mikroorganizmy nachádzajúce sa v tele holuba, ako napr. E.coli (baktéria) alebo hexamita (prvok), ktoré spôsobia rozšírenie zápalu a zhoršenie hnačiek. E. coli sa v tele holubov nachádza aj za normálnych okolností. Neexistuje medikament, ktorý by ju dokázal úplne odstrániť. Platí to aj pre iné baktérie, ako stafylokoky, streptokoky a iné...

Proti adenovírusu neexistuje žiadny liek, aj keď som si všimol, že holuby vakcinované proti paratýfusu (salmonelóze) sú proti nemu odolnejšie (ako aj iným chorobám). Samozrejme môžete liečiť sekundárne infekcie (E. coli a hexamita) po klinickom vyšetrení holubov a vylúčení ďalších možných infekcií. Ak nepomáhajú antibiotiká, bolo by rozumne vykonať antibiogram pre E.Coli, kvôli jej vysokej odolnosti na antibiotiká. V tomto čase je dobré holubom podávať ľahko stráviteľnú potravu a snáď aj prípravky na ochranu pečene ako sedochol, biochol a pod. (Ruben Lanckriet)




Moje mláďatá majú riedky trus, ráno majú stále v hrvoľoch nestrávené krmivo a vyzerajú strašne. Vedeli by ste mi pomôcť?

Pravdepodobne sa jedná o adenovírusovú infekciu resp. chorobu mladých holubov. Možné sú ešte trichomonóza, kandidóza alebo herpes. Adenovírus útočí na pečeň, čo spôsobí riedky trus, zvracanie a nevoľnosť. Väčšinou využijú situáciu aj E.coli a hexamita a spôsobia enteritídu (črevný katar). Preto sa liečba orientuje na tieto sekundárne infekcie. Ja pri liečbe vždy podávam aj prípravky na ochranu pečene, ako sedochol. (Ruben Lanckriet)

Skoro ráno, keď je ešte tma a zažnem v holubníku svetlo, nachádzam v oddelení mláďat zvratky, čo to môže spôsobovať?

Pravdepodobne sa jedná o adenovírus. Zvracanie je spôsobené poškodením pečene. (Ruben Lanckriet)

Je možné, že na Malte (ostrov v stredozemnom mori) sme mali obrovské straty pri pretekoch kvôli chorobe ako adenovírus alebo paratýfus?

Prirodzene, holuby sa môžu strácať kvôli týmto chorobám, no v tomto prípade by som poukázal skôr na problémy s dýchacími cestami. Pri ornitóze sa často ukázali aj problémy so správnou orientáciou holubov. (Dr. Vincent Schroeder)

Holub sa napije vody voda mu ostáva v hrvoli. Hrvoľ napuchne a holub uhynie. Pri pokuse o vytlačení vody z hrvoľa holub taktiež väčšinou uhynie. V hrvoli nie je žiadna potrava, iba voda. Aká je Vaša rada?

Toto môže byť adenovírus, trichomonóza alebo kvasinková infekcia. Najlepšie je nechať vyšetriť holuby na tieto ochorenia a vykonať zodpovedajúcu liečbu. Syndróm adeno-coli sa lieči antibiotikami za pomoci sedocholu, elektrolytov a ľahko stráviteľnej potravy. Trichomonóza sa lieči nitro-imidazolmi a kvasinková infekcia amphotericínom B alebo nystatínom (záleží od druhu kvasiniek) (Ruben Lanckriet)

Moje holuby majú chorobu mladých holubov. Aká je najlepšia prírodná liečba?

Ako prírodnú liečbu by ste určite mali podávať sedochol alebo biochol na ochranu pečene, ako prírodné antibiotikum poslúži cesnak alebo/a bylinkový čaj. (Ruben Lanckriet)


Odpoveď nikdy neslúži ako náhrada konzultácie s veterinárom. Diagnóza nie je možná bez lekárskeho vyšetrenia veterinárom. Odpovede slúžia len ako všeobecná informácia pre zorientovanie v problematike

Článok je voľným prekladom publikácie Ask The Vet: theme questions (adenovirus type I or young bird sickness)

Publikované: 5. augusta 2012 | Zobrazené: 18354x | Kategória: Zdravotný stavPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 4

Záložka na tento komentár Labon (30. augusta 2012 22:00)

Dobry den chcel by som sa informovat ohladne mladych holubov.Dvom mladym sa zacali zafarbovat nozdry na zlto neskor na cierno a vsimol som si aj zlty vytok z nozdier.Tie som preliecil dostupnymi antybiotykami na dychaie cesty po piatich dnoch sa stav zlepsil az sa z toho vyliecili ale zacal som pozorovat rovnake priznaky na dalsich dvoch holubov zacina to jednou stranou nozdier az sa to rozsiri dalej.Chcem sa opytat o ake ochorenie moze ist.Inak holuby su aktyvne maju pekny trus.Dakujem za odpoved.

Záložka na tento komentár Miroslav (22. septembra 2013 19:41)

Prosím Vás o radu: Pri holuboch sa mi vyskytla choroba dýchacích ciest z nosných otvorov a z očí im vyteká žlto-hnedý výtok. Dýchajú cez otvorený zobák a počuť chrapľavé dýchanie. Aké lieky je vhodné nasadiť na liečbu? Neviem o aké ochorenie sa jedná. Ďakujem za skorú odpoveď.

Záložka na tento komentár Dušan Konečný (22. septembra 2013 20:19)

Pravdepodobne mykoplazmoza/ornitoza resp. vseobecne ochorenie dychacich ciest. Malo by pomoct preliecenie Doxygalom (ak je nutne liecenie medikamentami), pripadne sa poradit s veterinarom o moznych alternativach

Záložka na tento komentár jan kollar (16. mája 2015 23:44)

dobry den, chcem sa spytat co to je zlyhanie pecene z dovodu adenovirusu u cloveka/dieta 3roky/..diky jan


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama