Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Aký holubník pre poštové holuby?

Aký holubník pre poštové holuby?

Veľa ľudí má stále zaužívanú predstavu, že ideálnym holubníkom je tzv. "holubník na stračej nohe", teda akási vkusná búdka na podpornom pilieri s otvormi pre holuby. Pre účely chovateľa poštových holubov však takýto holubník veľmi dobre poslúžiť nedokáže. Ako by teda mal vyzerať ideálny holubník pre holuby určené na preteky? Na túto otázku má asi každý chovateľ vlastnú odpoveď, určite však existuje univerzálny model, o ktorom môžme povedať, že je na chov poštových holubov vhodný.

Komorový holubník


Asi najrozšírenejším typom holubníkov sú tzv. komorové holubníky. Ich kľúčovým prvkom je, že sú to samostatné stavby s dostatkom vnútorného priestoru pre ich členenie a vybavenie. Samozrejmosťou sú dvere pre chovateľa a výlety pre holuby. Komorové holubníky sú medzi chovateľmi veľmi obľúbené
Komorové holubníky sú medzi chovateľmi veľmi obľúbené
Vnútri sa nachádza potrebné vybavenie, ako budníky na hniezdenie. Takýto holubník dokáže poskytnúť holubom plnohodnotné bývanie a chovateľovi pohodlnú manipuláciu a priestor pre potrebné úkony. Ak je stavba dobre premyslená a je postarané o kvalitné remeselné spracovanie, takýto holubník sa môže stať veľmi vkusným doplnkom záhrady alebo dvora.

Z hľadiska bezpečnosti holubov je potrebné myslieť na tesnosť otvorov - pri zatvorenom holubníku by nemali hroziť nechcené návštevy od dravcov alebo hlodavcov. Pri drevených holubníkoch je potrebné zabezpečiť kvalitnú elektroinštaláciu (ak je potrebná) pre minimalizáciu rizika požiaru.

Výhodou komorových holubníkov je možnosť jednoduchého pripojenia vonkajšej voliéry, ktorá vie byť pre chovateľa veľkou pomôckou.

Podkrovný holubník


Ak nie je miesto pre stavbu samostatného holubníka, mnoho chovateľov siaha po takomto riešení. Podkrovné holubníky boli veľmi obľúbené v minulosti, keď sa podkrovie využívalo zväčša len ako úložný priestor. Pre osvetlenie stačí zopár sklenených škridlíc, k tomu malú stavebnú úpravu pre výlety a vetranie a holubník je na svete.

Nevýhodou sú sťažené podmienky pre chovateľa a zložitejšie úpravy interiéru podkrovia pri zariaďovaní. Pre šikovného majstra to ale nie je žiadnou prekážkou a už po zopár úpravách sa stáva z podkrovia plnohodnotný holubník. Je potrebné zariadiť dostatočné vetranie a vnútorný priestor upraviť tak, aby holubom neboli prístupné priestory, kde sa chovateľ nedostane (napr. okrajové časti podkrovia).

Ak sa v dome býva, holuby budú v zime vďačné za teplo z obydlia a chovateľ to má do holubníka vždy blízko. Výhodou sú aj vstupné náklady. Úprava podkrovia je spravidla lacnejšia ako stavba nového komorového holubníka.

Asi hlavnou nevýhodou sú práve schody na podkrovie. Vo vyššom veku chovateľa alebo pri zranení sa stávajú prekážkou a obmedzením pre plnohodnotnú starostlivosť o holuby. Za normálnych podmienok je to ale výborný tréning pre silné nohy :)

Voliérový holubník


Voliérové holubníky zabezpečia bezprachové prostredie
Voliérové holubníky zabezpečia bezprachové prostredie
Voliérové holubníky sú chovateľmi používané hlavne pre chovné holuby na odchov mláďat. Sú teda skôr doplnkom ku klasickým holubníkom. Využitie nájdu aj pre vdovy počas pretekovej sezóny. Pre vdovy je namiesto budníkov nainštalovaný vyšší počet bydiel na sedenie.

Jedná sa o zariadenie s jednou plnou stenou, na ktorej sú umiestnené budníky pre hniezdenie alebo bydlá. Bočné steny bývajú čiastočne plné, väčšiu časť tvorí pletivo. Strecha býva zakrytá celá alebo iba čiastočne a podlahu väčšinou tvorí rošt, aby trus a nečistoty prepadávali pod zariadenie, čo uľahčuje čistenie.

Výhodou voliér je vzdušnosť, bezprachové prostredie pre holuby a pri použití roštov aj jednoduché čistenie.

Pri nepriaznivom počasí sa však otvorené steny stávajú nevýhodou a to hlavne v zime, keď sú holuby vystavené studenému vetru, preto je dobré na zimu aspoň jednu zo stien zadebniť. V závislosti od prostredia, v ktorom sa takéto zariadenie nachádza sa holuby môžu cítiť ohrozené vonkajšími vplyvmi, preto je potrebné pred stavbou zvážiť aj fakt, či budú holuby niečím rušené.

Aký teda postaviť?


Holuby sú veľmi prispôsobivé tvory a budú vďačné za akýkoľvek príbytok. Stavba holubníka je väčšinou prispôsobená priestorovým a finančným možnostiam. Hlavné aspekty, ktoré je potrebné vziať do úvahy sú plánovaný počet holubov, jednoduchosť čistenia a manipulácie v priestoroch holubníka, dobré vetranie a primerané osvetlenie.

Ideálna orientácia holubníka je na východ, holuby tak dostanú rannú slnečnú dávku, ktorá ich preberie a v poobedných hodinách už slnko nebude holubník prehrievať.

Pri stavbe a zariaďovaní holubníka je potrebné dbať na detaily a nechávať vnútri čo najmenej škár a miest, ktoré sa Vám budú ťažko čistiť. Myslite na to, že prach a nečistoty sa dostanú všade ľahšie ako špachtľa a metla. Preto si uľahčite prácu už na začiatku.

Ak plánujete stavbu holubníka a nie ste si v niečom istí, vždy je dobre spýtať sa skúsených a na to Vám bude stále k dizpozícii naše diskusné fórum. A tí, čo už holubník máte dávno vybudovaný, podeľte sa s ostatnými o Vaše skúsenosti. Čo odporúčate, čo by ste druhý krát urobili inak...všetky rady sú vrelo vítané.

Publikované: 15. novembra 2011 | Zobrazené: 36835x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Takýto holubník pri poštových holuboch nenájde uplatnenieKomorové holubníky sú medzi chovateľmi veľmi obľúbenéMať doma holubník sa dá aj doslovaHolubník sa môže stať veľmi vkusným doplnkom Vašej záhradyAj podkrovie sa môže stať plnohodnotným holubníkomRošty do budníkov Vám môžu ušetriť veľa práceVoliérové holubníky zabezpečia bezprachové prostredie

Počet komentárov: 2

Záložka na tento komentár Miro Klein (2. februára 2012 08:55)

zháňam holubársku literatúru, viete mi niečo odporučiť?

Záložka na tento komentár Dušan Konečný (5. februára 2012 13:10)

Ak literatúru len o poštových holuboch, tak hádam len zahraničné publikácie. No budem rád, ak ma niekto opraví


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama