Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Výchova mladých holubov (3. časť) - Neskorý odchov

Výchova mladých holubov (3. časť) - Neskorý odchov

Pokračovanie druhej časti

Po tejto príprave sa môžeme zúčastniť spoločných pretekov, ktorým by sme nemali prikladať žiadny veľký význam, nakoľko vyššie uvedený spôsob samostatného zalietavania má pre budúcnosť mladého holuba väčšiu cenu ako spoločné oblastné preteky. V tomto okamihu sa názory chovateľov na danú problematiku rozchádzajú. Jedny sú za tvrdý výber "košom", letia celý závodný plán, iní s prvou liahňou iba prvý pretek, niektorí so samčekmi letia iba do vzdialenosti 200km a so samičkami do 360km. Sú aj takí, ktorí už aj s mladými pretekajú na vdovstvo a k tomu je prispôsobená aj celková príprava na pretek.


Nezabúdajme, že telesná konštrukcia, svalstvo, orientačné schopnosti a operenie sú v čase uskutočňovania oblastných pretekov vo vývoji. Vo vývoji mladých holubov pochádzajúcich z rôznych kmeňov, sú veľké rozdiely. Na spoločné preteky posielajte mladé v takom veku a stave, kedy im pretek neuškodí. V prípade, že sú holuby v pokročilom štádiu preperovania (prvá liaheň) nech radšej ostanú doma.

Je verejným tajomstvom, že hodnota mladého holuba sa neposudzuje podľa výsledkov dosiahnutých v roku jeho narodenia. Je potrebné povedať mladým a začínajúcim chovateľom, že skutočnú hodnotu poštového holuba môžeme zistiť až po treťom preperení a po dvojročnom odbornom zalietavaní, a aj to nemusí byť vždy pravdou. Je potrebné aby sme urobili všetko, čo sa týka rozumného kŕmenia, ako aj odborného vedenia, aby sa schopnosti poštového holuba mohli bez prekážok vyvinúť. Poštový holub sa vyvíja až do tretieho roku svojho života a až potom nadobudne všetky svoje schopnosti.

Po tomto všetkom vyvstane otázka, ktoré mladé si máme nechať a akým spôsobom previesť selekciu. V predchádzajúcich kapitolách sme veľakrát rozprávali o preperovaní mladých. Túto otázku preberieme podrobnejšie v samostatnej kapitole, práve kvôli jej závažnosti. Na teraz stačí ak si povieme, že preperovanie začína u desiatej prvoradej letky a končí výmenou prvej prvoradej letky a druhého chvostového pera.

Neskoré mláďatá


Záverom je potrebné sa ešte zmieniť o takzvaných neskorých mladých. Odchov musí zvyčajne byť ukončený do polovičky júla najneskôr do konca tohto mesiaca. Pod pojmom "neskoré mladé" rozumieme také mladé, ktoré sa vyliahnu koncom augusta či v septembri alebo až októbri . Neskoré mladé sa na našom holubníku objavujú cielene.

Ten, kto mal v pretekovej sezóne minimálne straty, kto odchoval dostatočný počet mladých z prvej a druhej liahne, nemusí sa neskorými mladými zaoberať. Tam kde pri pretekoch došlo k veľkým stratám, alebo z iných nepredvídateľných príčin (choroba, dravci) bude najlepšie ak si chovateľ nechá zo svojich najlepších párov aj neskoré mladé. Prednosťou neskorých holubov je , že dedia po rodičoch a svojich predkoch dobré vlastnosti s oveľa väčšou pravdepodobnosťou ako odchovy z I., II. a III. liahne.

Prejavuje sa na nich totiž atavizmus t.j. návrat k prapredkom, vyštiepi sa niečo nové (staré) na holubníku z minulosti. Takýchto holubov nemá chovateľ nikdy dosť. Na druhej strane nikdy neodchovávajte neskoré mladé z neosvedčených a pochybne zostavených párov. Tento krok by sa vám v budúcnosti nemusel vyplatiť, stavali by ste na "vode".


Medzi neskorými mladými sú často nielen budúci dobrí chovní jedinci ale aj dobrí pretekári. Nakoniec spomeňme si na vynikajúci kmeň holubov, ktorý bol vo svojej dobe známi skoro na celom svete, a to kmeň holubov Huyskens - Van Riel. Tento chovateľ zakúpil od vtedy známeho chovateľa Fr.Nuyense z Mariaburgu celú neskorú liaheň holúbät. V tejto liahni bola neskôr objavená známa holubička Bäverchen (Selka) a o rok neskôr bola tak isto zakúpená celá neskorá liaheň. Teraz sa v zakúpenej liahni nachádzal holub Alte Bange, brat Selky. Títo dvaja vynikajúci jedinci boli neporaziteľní na všetkých tratiach, najviac vynikali dedičnosťou a boli základom kmeňa holubov Huyskens- Van Riel. Je nesporne jasné , že s neskorým odchovom musíme mať veľkú trpezlivosť a čakať dva roky.

Ako vlastne s "neskorými" pretekáme?


Ako mladé (ročné) ich cvičíme s mladými vyliahnutými v druhom roku. Úspechy od týchto neskorých môžeme očakávať najskôr až dovŕšia vek necelých dvoch rokov (20 mesiacov) na tratiach do 300 km, to sa vzťahuje na podmienky u nás. Vo veku troch rokov sú "neskoré" už schopné pretekať na všetkých tratiach. Pri výbere "neskorých" musíme byť nekompromisní - slabé, nemocné, či z choroby podozrivé bez milosti vyraďujeme. Neskoré holúbätá musíme najmä v zimnom období kvalitne kŕmiť, nikdy im nesmieme podávať lieky či posilňujúce látky na ich záchranu. Slabé jednoducho nezachraňujeme a čo najskôr odstránime. Zostať môžu iba zdravé a silné holúbätá. To sú klady a zápory neskorého odchovu. Záleží len na úvahe každého z nás, čomu dáme prednosť.

Článok je časťou publikácie Jozefa Hajtaša - Výchova mladých holubov

Ilustračné foto: Martin Žemba

Publikované: 13. apríla 2012 | Zobrazené: 9312x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama