Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (7. časť)

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (7. časť)

49/ Aké zmeny ste zaviedli?

Podľa nás je dôležitý princíp postupného zlepšovania, hlavne keď sa hovorí o vdovcoch. Pri vdovstve sme mali veľké úspechy po adaptovaní metód, ktoré popisujeme ďalej. Znovu sme začali s tréningami bez ukázania holubíc pred alebo po tréningu. Vdovci šli aj na prvý pretek bez toho, aby videli svoje družky. Po ich príchode boli holubice zatvorené v hniezdnej časti budníkov. Mohli takto spolu pobudnúť okolo 10 minút, po ktorých sme holubice opäť odobrali. Rovnakú procedúru sme použili aj pri druhom preteku. Pri treťom preteku sme holubice ukázali vdovcom na pár minút aj pred košovaním. Až pri štvrtom preteku sme umožnili vdovcom aj párenie. Na začiatku sezóny takto vdovci nedosiahli žiadne oslňujúce výsledky, no koncom sezóny priam zažiarili.

50/ Takže ste upustili od krátkych preletov pred košovaním vdovcov na pretek, s ktorými ste boli tak spokojní?

To je pravda. S metódou opísanou vyššie sme tieto prelety vynechali. Jedným z dôvodov bol aj ten, že sme mali väčšinu vdovcov starších, ktorí už dobre poznali vdovský systém a nebolo ich treba učiť. Chceli sme ich na začiatku sezóny ušetriť, aby sme z nich mohli vyťažiť čo najviac v pokročilom štádiu sezóny. Síce nám takto utieklo zopár cien z prvých pretekov, no neskôr nám to holuby vynahradili. Pri starších vdovcoch je rozumné ak ich neunudíme tými istými rutinami stále dokola. Pred sezónou sa môžeme prirovnať k skúsenému motoristovi, ktorý sa ide previezť na novom aute: ten najprv motor zohreje a až potom šliape na plyn. Akonáhle je motor zohriaty a v nádrži je dosť benzínu, auto mu slúži k jeho spokojnosti. Vdovec bude úspešný tiež len vtedy, ak má sním chovateľ trpezlivosť a nachádza spôsoby, ako jeho výkony postupne a hlavne stabilne zlepšovať.




51/ Vedeli by ste poradiť dobrú metódu kŕmenia vdovcov?

Často a správne bolo mnohokrát napísané, že veľkým problémom s vdovstvom je práve kŕmenie. Veľa chýb je robených hlavne pri mladých vdovcoch. Chovatelia mysliac si, že robia správne. často prekrmujú vdovcov alebo im dávajú rôzne zmesi zŕn, ktorých zloženie je proti zdravému rozumu a princípom racionálnej výživy.

Profesionálni cyklisti, boxeri, skratka všetci športovci nútení k tvrdým tréningom by neboli schopní zotrvať v dobrej kondícii, ak by jedli iba mäso, aj keď len to najkvalitnejšie. Niektoré orgány by taký režim nevydržali. Nie všetko, čo jeme je výživné, nie všetko sme schopní stráviť a využiť. Cyklisti a boxeri potrebujú viac ako len mäso a rovnako vdovci potrebujú viac ako len vysoko proteínové zmesi.

Vdovcov musíme držať v dobrej forme počas všetkých ich tréningov, správna diéta je esenciálna.

52/ Tvrdíte teda, že nadbytok proteínov bráni holubom zotrvať vo forme?

Sme si tým istí. Holuby dokážu takýto režim znášať pomerne dlho, no potom prichádza sklamanie: zoslabne im pečeň, ich mäso zmodrie a svaly zoslabnú.
Prednedávnom sme navštívili chovateľa, ktorému sa už nejaký čas nepodarilo umiestňovať holuby z pretekov. Holuby neboli choré, hrdlá mali čisté, operenie v poriadku, no svaly boli viditeľne oslabené ako výsledok zlej funkcie pečene. Ich tkanivá boli sfarbené do modra a pokryté veľkými bielymi fľakmi, takmer všetky holuby vyzerali, akoby mali mali slabé chrbty (zmršťovanie pečene). Hmotnosť mali v poriadku, no svaly boli ťažké, bez života.

53/ Čomu pripisujete zlý stav týchto holubov?

Jedine nesprávnej diéte. Pýtali sme sa na používanú kŕmnu zmes a tu je odpoveď: vedro fazule, vedro hrachu, vedro viky, pol vedra pšenice a štvrtina vedra kukurice, čo sa rovná približne 75 % zmesi zo strukovín. Chovateľ podával túto zmes v dobrej viere, že dáva svojim holubom všetko potrebné pre dostatok síl na preteky, no v konečnom dôsledku si takto otrávil všetkých pretekárov. Holubom niet čo vyčítať, že nestíhali za svojimi súpermi.

Vrcholná forma vdovcov neprichádza vždy, keď si ju želáme, no musíme zaistiť, aby holuby boli v dobrom zdravotnom stave, keď začínajú preteky. Forma sa totiž dostaví len u zdravých holubov. Od spomenutých holubov sa nedalo očakávať nič, kým nebola radikálne upravená ich diéta a holuby nedostali minimálne 4 - 5 týždňov na zotavenie. No nečudovali by sme sa, ak by sa úplné zotavenie a výsledky objavili až v nasledujúcej sezóne. A na vine je iba chovateľ.




54/ Aký systém kŕmenia odporúčate?

Veľa chovateľov udržiava svoje holuby v lepšom stave v zime ako počas sezóny, pretože holuby vtedy dostávajú menej výživnú zmes, v extrémnych prípadoch dokonca úplný opak toho, čo v lete. Len málo organizmov dokáže zvládať konštantné prekrmovanie. Okrem toho, každá zmena používanej zmesi by mala byť zavádzaná postupne. Pre nás je napr. nepochopiteľné ak sa po zimnom období, kedy v krmive takmer žiadne proteíny nie sú, podávajú holubom v marci a apríli zmesi s vysokým obsahom strukovín. Zastávame názor, že na začiatku sezóny by nemal podiel strukovín v krmive presiahnuť 25 %. Keď sa oteplí a holuby idú na ťažšie preteky, môžeme tento podiel dvihnúť na 35 %, no vyššie už nejdeme za žiadnu cenu.

Na otázku pre vhodnú zmes pre prirodzenú metódu aj vdovstvo odpovedáme takto:

10% fazule,
10% drobný hrášok,
5% vika,
5% šošovica,
25% pšenica,
30% kukurica,
5% dari,
5% slnečnica and 5% malé olejnaté semená, podávané po kŕmení ako pochúťka.

55/ Odporúčate kupovať hotové kŕmne zmesi?

Nie je to podmienkou pre úspech, no odporúčame to v dvoch prípadoch: hlavne keď chovateľ nemá záujem skúmať vplyv jednotlivých zložiek pre vytvorenie kvalitnej zmesi alebo ak nie je schopný posúdiť kvalitu zrna, ktoré nakupuje pre vytvorenie zmesi. Čo i len jedna nekvalitná zložka zabráni holubom, aby sa mohli dostať k lepším výsledkom. V týchto dvoch prípadoch je lepšie siahnuť po komerčných zmesiach, no aj tu je nutné, aby chovateľ nakupoval len od poctivých výrobcov, ktorí dbajú na najvyššiu kvalitu nakupovaného zrna. Okrem toho výrobca musí byť kompetentný a vyznať sa v jednotlivých zložkách, ak si chcete byť istí, že zmes je namiešaná správne. Ak sa tohto bodu obávate a zmes sa naoko javí napr. vysokým podielom strukovín, žiadny strach. Aj keď sa výrobca nevyzná, vysoká cena strukovín mu zabráni namiešať ich viac, ako by mal. Navyše vysoký obsah bielkovín sa dá znížiť pridaním kukurice, či pšenice.

56/ Je lepšie kŕmiť vdovcov na podlahe alebo v budníkoch?

Záleží to na tom, na čo sú zvyknutí. Dokonca aj chovatelia, ktorí vdovcov na celý deň zatvárajú do ich budníkov dosiahli dobré výsledky so spoločným kŕmením na podlahe holubníka. My sme názoru, že pri podávaní do budíkov sa holuby dostanú ľahšie ku všetkým zložkám zmesi, ako keď sú kŕmené z podlahy a žerú iba zrno, ktoré majú najbližšie k sebe. Dobre namiešaná a správne podaná zmes zohráva dôležitú úlohu pre tvorbu zdravej chuti do jedla.




Po kŕmení v budníku je potom jednoduché rozsypať trochu pochúťkového zrna aj na podlahu pred uzatvorením vdovcov v ich budníkoch. Chovatelia, ktorí kŕmia vdovcov v budníkoch by sa však mali vyvarovať nechávaniu neskŕmenej zmesi počas dňa, tá má totiž negatívny vplyv na večerné kŕmenie.

Keďže chuť do jedla sa u vdovcov môže výrazne zmeniť v priebehu len niekoľkých dní, odporúčame vždy podávať maximálnu dávku jednotlivo do budníkov, no zbytky po kŕmení vždy odobrať (pri kŕmení na podlahe sa to aplikovať nedá). Ak sa chcete vyhnúť tomu, že vdovci budú vyberať len svoje obľúbené zrno a zbytok nechávať, je potrebnú odhadnúť pre nich správne dávky.

Článok je voľným prekladom publikácie od Jules Gallez - Widowhood in all its aspects - part II / part III

Publikované: 29. júla 2012 | Zobrazené: 8009x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

.........

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama