Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Pretekanie s holubicami nie je jednoduché

Pretekanie s holubicami nie je jednoduché

Holubice vedia konkurovať vdovcom aj v tých najťažších pretekoch na dlhé trate. Victor Eerdekens z Limburgu to potvrdil druhým miestom (v rámci národných výsledkov) zo vzdialenosti 971 km.

Víťazom bola 3-ročná holubica, ktorej motiváciou pre návrat bolo 10-dňové mláďa. Tretie miesto patrilo taktiež holubici. Patrila Raymondovi Simonsovi, ktorý žije blízko pri hraniciach s Holandskom. Boli tieto dve holubice len výnimky? Nemyslím si. Obe holubice excelovali na dlhých tratiach už skôr. Mnoho ďalších holubíc v minulosti vyhralo náročné preteky.

Raymond Stynen zo Schotenu je obávaný konkurent v pretekoch na stredné trate. Preteká s holubicami tým najjednoduchším spôsobom. Nikdy pred pretekom neodoberá holuba alebo holubicu, aby sa o mladé staral partner. Nasádzanie holubíc preferuje buď z vajec* alebo z 12 dňových mláďat. Z jedného hniezda ide holubica na pretek maximálne 3-krát. Cieľom je, aby šli na pretek len v top forme. Neuznáva nasádzanie holubíc týždeň po týždni. Na Olympiáde v Londýne som sa ho spýtal, na čo pri jeho holubiciach berie ohľad: "Musia to byť skutočné matky - nie výzorom, ale hlavne správaním. Chcem, aby holubice preukázali naozajstnú lásku k svojim mláďatám."


Keď ešte žil George Dujardin (Berchem blízko Antwerp), svojho času špecialista na krátke trate práve s holubicami, nasádzal ich z jedného hniezda 5-krát. Začal hneď po znesení druhého vajca. Keď malo mláďa 8 dní, odobral holuba, aby sa holubica k mláďatku ešte viac pripútala. V tomto štádiu pravidelne exceloval.

Andy Van Eyndhoven z Deurne preteká rovnakou metódou na pretekoch do 250 km, jeho najväčší konkurent Jos De Winter preteká na vdovstvo. Obaja si však veľmi cenia ich holubice. Stále to však vyzerá, že väčšina chovateľov pripravuje svoje holubice len tým najjednoduchším spôsobom, ako hore spomenutý Raymond Stynen - bez odoberania partnera, ani na chvíľku. Na preteky sú holubice nasádzané podľa stavu hniezda.

Väčšina chovateľov preferuje počkať na mláďatá, ostatní nasádzajú holubice už z vajec. Holubice sú v top forme medzi 8 - dňovými vajcami a 6 - 8 dňovými mláďatami. Holubice, ktoré dokážu dobre zaletieť pretek už po znesení druhého vajca sa objavia zriedka.

Prirodzená metóda ako taká


Najväčší problém s prirodzenou metódou je príprava, tréning a hlavne kŕmenie. Pri vdovstve hovoríme o forme, ktorou vieme počas týždňa manipulovať pomocou kŕmenia. Pri prirodzenej metóde a všetkých jej variáciách a stavoch hniezda (po zapárení, naháňanie na hniezdo, na vajciach, malé mláďatá) je potrebných (ale časom aj získaných) oveľa viac znalostí a skúseností ako pri vdovskom systéme. Chovateľ by mal pri prirodzenej metóde pravidelne kontrolovať hmotnosť a stav svalov jeho holubov pre kontrolu správneho stavu na nasadenie na pretek. Je to dobrá skúsenosť, ktorá vedie k lepšiemu spoznaniu jeho vlastných holubov. Naučí sa kŕmiť každého holuba podľa jeho individuálnych potrieb práve vo vhodný čas. Keď sa jeho holuby potom dostanú na pretek proti vdovcom v top forme, ktorí majú k dispozícii svoje energetické rezervy, v 9 z 10 prípadov skončia na vrchole výsledkových listín.

V prvých aprílových pretekoch nebýva problémom únava, ale studené počasie. Holuby stále nie sú vo forme a nie sú pripravené zvládnuť chlad. Studené počasie je v tomto čase obávanejší oponent ako hocijaký holub. Ktokoľvek chce so svojimi holubmi žiariť vo veľkých letných pretekoch, mal by dopriať svojim holubom pokoj tak dlho ako sa len dá. Taktiež je dobré, keď si holuby vybudujú pred pretekovou sezónou rezervy, aby ich mohli použiť, keď bude treba. Tým mám na mysli počas odchovu mláďat. Počas posledných dvoch týždňov s ich mláďatami odporúčam kŕmiť holubice určené na preteky toľko, čo sa im zažiada. Nič by im nemalo chýbať.

Avšak musíme byť opatrní. Tí, ktorí počas odchovu mláďat kŕmia rodičov abnormálne vysokými dávkami hrachu s cieľom mať silné mláďatá, robia chybu. Zaplatia za ňu počas pretekovej sezóny. Počas pretekovej sezóny sa snažíme, aby sa ujali kŕmenia mláďat viac holuby, zatiaľ čo holubice trénujú. Holubice sú tak odľahčené od prekrmovania.

Aby som sa vrátil ku kŕmeniu holubíc a potrebným schopnostiam udržať správnu telesnú hmotnosť počas všetkých stavov hniezda: neviem Vám dať žiadny vzorec pre tento systém, pretože sa líši od hniezda k hniezdu. Najdôležitejšie je spoznať tú správnu "vhodnú hmotnosť" pre každú holubicu a udržiavať ju. Nemali by sme prekrmovať. Trpí tým vždy len pečeň. Ťažké alebo obézne až tučné holuby nebudú na pretekoch hviezdiť.

Väčšinou prídu o niekoľko minút neskôr, aj keď ide o výborné holuby. Pri prirodzenej metóde je dostupných množstvo trikov. Je na Vás, aby ste našli tie pravé pre Vaše holuby. Najlepšie je neskúšať toho príliš veľa pri dlhých tratiach, kde je potrebná hlavne forma privedená pomocou kombinácie kŕmenia a tréningov. Kontrolujete dávkovanie krmiva? Pre holubice pretekajúce z hniezda je to nutnosť.

Článok je prekladom publikácie Flying with hens is not simple od John Lambrechts - Jules Gallez

Publikované: 1. apríla 2012 | Zobrazené: 8191x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama