Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Obsah fóra · Všeobecne o poštových holuboch · Dravce a holuby

Pridať do témy nový príspevok
AutorPríspevok

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevok Dravce a holubyCitovať

Holubari ma asi zozeru a roztrhnu v zuboch, ale ja nerozumiem ako jeden pan holubar moze strielat po dravcoch ked mu prenasleduje holuby. Dokonca som bol svedkom toho, ako jedneho trafil vo vzduchu a ten padal k zemi. Velmi smutny pohlad to bol. Ja chovam tiez holuby a tiez ma mrzi ked mi nejakeho zadrhne. Dokonca uz som 2x chytil aj ziveho jastraba do ruky ked zautocil na sliepku, no vzdy som ho pustil. Taka je priroda, priroda nie je kruta, macka lovi mysi, jastrab holuby. Je to prirodzene.

By ma zaujimalo, co by urobil jednotlivy holubar, keby bol svedkom toho ako jastrab drzi v pazuroch holuba, ktory ale nie je z jeho holubnika. Kazdy fandi chudakovi holubovi, ubohej zebre, ktora uteka pred levom ci zajacovi, ktoreho prenasleduje rys. Dravcov a seliem je vzdy menej k pomeru ich koristi, to si treba uvedomit a nech mi nikto nehovori, ze jastraby a sokoly su premnozene. Sokola vidim vzacne tak 2x do roka a utok jastraba od aprila do oktobra ani nezaznamenam.

Pochopim ked niekto zasiahne vo chvili, ked mu jastrab chce uchmatnut vlastneho holuba, v tom je cit, lebo ten holub bol a je sucastou nasho zivota, pokial naposledy nevydychne, ale co s holubom, ktory je niekoho ineho? Konkurenta. Toť otázka...
21 Sep 2019, 18:43

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

To čo tvrdíte je diskutabilné. Neviem, v ktorej časti Slovenska chováte holuby, ale uvediem jeden z argumentov, ktoré vyvrátia Vaše tvrdenie, že jastraby nie sú premnožené na ruby. Kolega, ktorý odchová každoročne cca 60-70ks mladých pravidelne padne jastrabovi za obeť 20-25 ks - t. j štvrtina. To sa stáva pravidelne každý rok, rovnako sa to týka aj starých holubov od samotnej jari počnúc po koniec pretekárskej sezóny končiac.
Holuby chovám už štyridsať, no nikdy sa nestalo, že jastrab zaútočil na v meste na sliepku, resp. mladú morku. Jastrab nemá prirodzeného nepriateľa - predátora. Aj to vysvetľuje, že je všeobecne úbytok spevavcov všetkého druhu. Tým nechcem povedať, že za všetko môže jastrab, ale aj tento nezanedbateľný fakt - môže mať vplyv na úbytok spevavcov ako takých. Viem, že najmä človek - pesticídy, odlesňovanie atď., ale to je už iná téma.

Čo sa týka poslednej otázky ako holubiar zistí v lete či jastrab zaútočil na jeho holuba alebo na cudzieho holuba, ktorý sa vracia domov, ale sa pristavil oddýchnuť? Ak sa jastrab naučí pravidelne chodiť na adresu holubníka ako do špajze je jedno či ide o holuba svojho alebo cudzieho, pretože na budúce už to môže padnúť za obeť holub, ktorého hodnota má nevyčísliteľnú cenu.
23 Sep 2019, 08:45

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Holuby chovam v nitrianskom kraji, prevazne biele, takze farbou by mali jastraby priam provokovat. Od polovice oktobra uz ocakavam aj nejake utoky, holuby vypustam po cely rok, takze presne viem ako tie jastraby utocia. Holuby, ale nie su hlupe, aby vysedavali na streche. Ked mi aj nejakeho chytil, tak to boli neskusene neskore mlade. Ani sa necudujem ked holubari, ktori nepustaju pol roka svoje holuby, tak v prvych tyzdnoch od zaciatku vypustania zaznamenaju take straty. Ved takym holubom sa ani lietat nechce, to sa potom lahko jastrabovi chyta a holubiarom lamentuje a pritom si za to mozu sami tym, ze jednoducho tie holuby stratili kondiciu a mozno su aj pretucnele (neviem).

Bol jeden pripad kedy jastrab prenasledoval mladu holubicku, ktora este nebola prelietana a doslova ako pomaly letela ona, tak pomaly letel za nou on(akoby si nebol isty) az som sa cudoval, preco nezrychli. Dokonca este pri prenasledovani sadla naivne na strechu a to prekvapilo aj jeho (to ju skoro chytil) , no potom znovu letela dalej a nechytil ju nakoniec. Nechytala mozno z mladickej naivity taku paniku aku ma holub, ktory bol pol roka zatvoreny a znudeny v holubniku a potom ho chovatel vypusti v aprili a ani sa nenazda a uz ho odnasa jastrab. Pre holuba to je strasny šok a panika ked vidi dravca. Pre vsetky do jedneho. Cvicit treba pani nielen na preteky, holub musi mat naucenu strategiu aj proti dravcom a verte mi, ze holuby si ju vytvoria ak maju tu moznost. Starsie v krdli ucia mladsie a STASTIE PRAJE VZDY PRIPRAVENYM.

Straty holubov z pretekov? Macky, auta, hlad, smad, naraz do niecoho, iny chovatel, lepsie miesto pre zivot. Urcite aj utok dravca, ale z kolkych percent? Podla mna ani nie stvrtina z moznych pricin preco holub nedoletel.

Rozhodne nech si kazdy holubar chrani vsemozne svoje holuby, ale nie usmrcovanim dravcov. Potom vsade vidim sojky, straky, havrany. Plienici hniezd spevavcov. Pomoze jastrab, ktory je hlavnym nepriatelom tychto plienicov. Spevavce aj tak chyta skor mensi krahulec, ktory ani neohrozi holuby (mozno samica ano) a v konecnom dosledku aj on moze padnut za obet jastrabovi lesnemu.

Par cisel na zaver. Za 365 dni mi jastrab chytil 7kusov, z toho 3 mlade neskusene a vsetky padli od oktobra do marca. Tie mlade som aj videl ako chytil (ani sa nemusel snazit) , tie starsie musel jedine prekvapit zo zalohy. Takze o velkych stratach sa neda hovorit a naozaj mozem pritom povedat, ze od aprila do konca septembra bez utoku dravca. Mozno prave preto je to od aprila bez utoku, lebo sa na scene zacinaju objavovat holuby bez kondicie, bez strategie, len s velkymi ocakavaniami ich majitelov vo vynikajucu pretekovu sezonu.
24 Sep 2019, 00:01

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Reagujem na váš príspevok.
Usudzujem, že nesúťažíte s poštovými holubmi. Viete chovám holuby v žilinskom kraji na Orave - kde chovatelia majú umiestnené holubníky v nadmorskej výške v rozpätí od cca 600 do 900m a to iste musíte uznať je diametrálne odlišná situácia ako u Vás.
Ak by holubári mali u nás aj v zime deň otvorených dverí, resp. letáčov, kde sa teplota dosahuje aj niekedy -25 stupňov alebo husto sneží, fujavica, mohli by to na jar zabaliť.
Skúsení chovatelia upravujú v aj v zime kŕmnu dávku pre svojich operencov, lebo ako píšete ak majú nadváhu na jar po vypustení, padnú. Je to identické ako športovcov. Tiež aj po skončení sezóny musia dbať o svoju životosprávu.
Buďte radi, že nemáte starosti s dravcami. Tu sa to hemží nielen jastrabmi, ale aj sokolmi.
Veď ako vysvetlíte, že kolega vypustil ráno jedného dňa v júli približne 70ks mladých, na obed sa vrátilo cca 12 ks, do večera sa vrátilo cca 10 ks, na druhý deň 8 holubov.
Ďalší kolega pravidelne odchová cca 100 mladých, no nácviky nezačína s viac ako 60 kusmi.
Ja sám osobne som bol svedkom ako zaútočil jastrab na mladého, ktorý bol na letáči, zhodil ho na zem a začal ho gniaviť, pričom som bol od to ho všetkého približne 4m !!!!! Žiadna plachosť. Druhý prípad nastal akom som vošiel do holubníka vypustiť holuby, akonáhle som ich pustil za malý okamih som zazrel ako jedného už má v pazúroch.
Neskôr som sa dozvedel od susedov, že jastrab si zvykol sadnúť na konár ich stromov a čakal na vhodnú príležitosť.
A napokon mi iní kolegovia uviedli, že sa jastrab hodil za holubom rovno do holubníka podotýkam v lete, nie na jar.

Chcete tvrdiť, že mladé mali nadváhu ???

Samozrejme, že na holuby počas závodu striehne rôzne nebezpečenstvo ako ste spomenuli, ale ak sa holub vráti narazený je to dôsledok, že naň zaútočil dravec.
24 Sep 2019, 12:38

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

No tomu sa ani nechce verit, ze sa tolko nevratilo, ale problem vidim v tom, ze mlady holub sa potrebuje naucit ako jastrabovi uniknut. Len ako sa to nauci, ked v krdli su vsetky holuby mlade a neskusene. Potom od strachu aj niekam zaleti a uz sa nevrati. Ked su holuby premiesane, tak krdel vedu skusene holuby. V zime s takmer zeleznou istotou plati, ze denne zaznamenam niekolko utokov, v drvivej vacsine neuspesnych chvalabohu.

S tou plachostou a drzostou to plati u mladych jastrabov, tie su nesmierne drze a odvazne. Dospele jedince nebudu tolko riskovat. Tie si doslova pockaju.
24 Sep 2019, 13:52

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Už teraz je to nad slnko jasné, že nezávodíte s poštovým holubmi. Pretože by ste vedeli, že existuje najčastejší spôsob závodenia holubov tzv. vdovská metóda. Znamená to, že holuby sú rozdelené po odchovaní 1. liahne na samice, samce a mladé. Každé sa vypúšťa osobitne, vrátane mladých. Staré holuby majú inú kondíciu počas závodov, mladé keď vyletujú sa len rozkukávajú a naopak po skončení závodnej sezóny starých, nemá význam staré naháňať lietať a je nutné postupne trénovať mladé.
Ináč spomenul som si ešte na jednu príhodu ako mi vravel kolega, keď začal trénovať mladé, že ako ich vypustil začali krúžiť o malú chvíľu sa do kŕdľa vrhli 3 jastraby, čo malo za následok, že sa rozpŕchli na všetky možné strany. Aj to je jeden z možných vysvetlení, prečo sa kolegovi holuby vracali po niekoľko dní, resp. niektoré sa nevrátili vôbec.
Preto ako som spomenul v minulom príspevku, buďte radi, že chováte, ak vôbec chováte poštové holuby.

Viete ďalší aspekt je, že holubári sú z toho všetkého dajme tomu nervózni, keď dajú za chovného holuba napr. 500-10 000 €, niektorí aj viac, odchovajú mladé a tie Vám padnú za obeť dravca.
Stačí, ak si kliknete na http://www.pipa.be a presvedčte sa koľko stojí holub.
Bavíme sa o holubov, ktoré majú super výsledky.

P.S.
Začínam mať pocit, že nie ste holubár, ale patríte do skupiny tzv. pseudoochranárov, alebo ekoteroristov, čo sa snaží provokovať a rozprúdiť diskusiu.
24 Sep 2019, 14:51

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Nezavodim s postovymi holubami, ani to nemam nikdy v plane. Viem, co je vdovska metoda. Ja poukazujem na to, ze ked je krdel 70 IBA mladych, tak to sa dravcom lahko lovi. Preto holubari nariekaju vzdy na zaciatku sezony, ked maju chovne holuby nulovu kondiciu a potom ked zacinaju lietat mlade bez skusenosti a taketo straty sa potom prezentuju v mediach (verim, ze su pravdive), ale je to len nasledok sposobu ako to je u holubarov nastavene. Je to postavene na co mozno najlepsie vysledky, no dravce maju svedske stoly.

Teraz mi napadlo, ze mozno preto nemam utoky na moje holuby pocas sezony, lebo holubari dostatocne zakrmuju dravce a tie vedia, kde sa da lahko nazrat lahkym mavnutim kridel :-)

Uzavrel by som to tym, ze vyvazeny krdel holubov, kde su stare aj mlade, maju kondiciu, (nesedia pol roka na bidielku a jedina vec na ktoru cakaju pocas tohto obdobia je krmivo), su schopnejsie si vypracovat strategiu ako uniknut dravcovi v porovnani s holubami, za ktore myslia holubiari a musia sa drzat metod, ktore su na mile vzdialene od toho, co je v sulade s prirodou a potom nie su schopne sa ubranit dravcom, ktore su zrazu akoby premnozene. No nie su premnozene, len maju daleko vyssiu uspesnost pri love. Su tak v presile!
24 Sep 2019, 19:38

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Spôsob, ktorý praktizujete, že mladé lietajú so starými je pre holubárov, ktorý chcú pretekať a dosahovať ako také výsledky je neuplatniteľný !!!
Ak by ste svoj spôsob chovania uplatňovali na Orave, garantujem Vám, že po zime by ste na milión percent zmenili názor.
Viem o čom hovorím, pretože ako som spomenul holuby chovám 40 rokov a tiež som predtým cez zimu holuby nezavieral, no útoky jastrabov na holuby ako za posledné roky majú stúpajúcu úroveň. Vtedy sa jastraby nechránili ako dnes. Holuby sa chovali skoro na každom dvore, no v súčasnosti ako som spomenul poštové holuby sa chovajú prevažne za účelom pretekania, čo nie je Váš prípad.
Poznám tiež v okolí chovateľa, ktorý nesúťaží, ale v zime má zaručene holuby privreté, ináč by sa mohol s nimi rozlúčiť.
Tiež poznám chovateľa, ktorý chová poštové holuby a tiež nepreteká a viem, že jeho holuby maximálne spravia maximálne desaťkrát okruhov okolo domu a sadajú a serú po strechách, narozdiel od chovateľov, ktorí trénujú 2 x denne holuby na závody - tie dokážu byť vo vzduchu aj 1 - 1,5 hodinu a potom šup do holubníka. Tieto holuby potom dokážu neskôr zdolávajú aj vzdialenosti do 900 km, ale čo Vám budem písať, aj tak to nepochopíte alebo nechcete pochopiť.

Nuž k tomu niet čo dodať, nie darmo sa hovorí, že sýty hladnému neverí.
Tým považujem moju diskusiu za ukončenú.
24 Sep 2019, 20:35

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Aj keď som v mojom poslednom príspevku tvrdil, že považujem túto diskusiu za uzavretú, otváram ju z mojej ľudskej zvedavosti. Týmto vyzývam Petra, aby mi skúsil zodpovedať na moje otázky.
Vo svojom 1.príspevku ste tvrdili, že ste 2x chytili živého jastraba do ruky pri útoku na sliepku a vždy ho pustil.

1/ Prepáčte pre mňa je to nepredstaviteľná predstava chytiť jastraba predpokladám holými rukami (ak ste mali rukavice, tak by ste ho museli očakávať). Veď jastrab je predátor a nie nejaké domáce zviera !!!
2/ Ďalšia vec je, ktorú si nedokážem predstaviť, že ak by nejakému gazdovi napríklad kuna plienila sliepky alebo inú hydinu a konečne by sa mu podarilo ju odchytiť do klepca, vypustil by ju do prírody podľa Vášho názoru. To by musel byť poriadne trafený, resp. nebol by pri zmysloch.
3/ Napokon by ma zaujímalo to čo tvrdíte, že jastrab prenasledoval mladú holubičku. Ten letel takou rýchlosťou ako holubička, ktorá sadla na strechu, atď.
Prosím Vás nezhadzujte sa!
Toto je rozprávka pre malé deti.
Chcete mi povedať, že predátori sa bavia so svojou potenciálnou obeťou? Samy tomu neveríte.
Predátori lovia preto, aby nakŕmili seba alebo svojich potomstvo. Či je to medveď, sokol, líška, výr, kuna, rys, tiger vrátane jastraba akýkoľvek predátori. Tí nie sú ako človek, ktorý loví pre trofeje alebo z rozmaru.

Z uvedeného dôvodu Vás nepovažujem za chovateľa poštových holubov, ale skôr za priaznivca dravcov - sokoliara, pretože vo vašich predošlých príspevkoch mám dojem, že máte väčšie vedomosti o dravých vtákoch (mladé jastraby sú drzé a odvážne Vaše tvrdenie).

Týmto Vás vyzývam, aby ste zareagovali na tento môj príspevok. Určite to bude zaujímať aj iných chovateľov poštových holubov.
22 Okt 2019, 14:43

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

1) Ked vidim ako jastrab sedi na sliepke, tak nebudem utekat pre nejake rukavice, ale k tej sliepke. Bol to mlady jastrab, vyplasil sa a narazil do plotu. Chytil som ho, odfotil som sa s nim a vypustil ho. Neporanil ma. Druhykrat som chytil krahulca, ktory vletel do altanku, kde si pochutil na sykorke, no len nevedel potom vyletiet von, takze opat odchyt, fotka a vypusteny.

2) Spravny gazda si zabezpeci svoje sliepky a nebude zabijat vsetko, co ma zahnuty zobak. Toto ani netreba dalej rozoberat. Tuto jesen uz 4 utoky na sliepky, avsak 3x vyruseny a sliepka prezila, 1x nazraty. Zial 50 sliepok nemozem a nechcem mat zatvorenych v nejakej hale, kde sa zblaznia. Urcite ma netesi, ked jastrab zabije sliepku alebo holuba, ale zabijat jastraba kvoli tomu nebudem.

3) To s tou holubickou je pravda. Ja sam som bol prekvapeny. Nebola to ziadna bleskova rychlost. Proste isiel tak rychlo ako potreboval a mozno si nebol uplne isty utokom alebo bol ciastocne nazraty a len mu to nedalo nezautocit. Aktualna bilancia ulovenych holubov od 1.oktobra je 1kus. Len pripominam, ze holuby su pustene kazdy den bez ohladu na pocasie a utoky dravcov som zaznamenal vo velkej miere.

Rada pre zacinajucich chovatelov: Od oktobra do marca neskusene holuby podliehajuce cistej panike, bez vypracovanej strategie uniku pred dravcom, bez perfektnej znalosti okolia a sudrznostou v krdli je lepsie mat ZATVORENE! Utoky v tomto obdobi su takmer na dennom poriadku.

Mam vedomosti o jastraboch, prave preto mam nizke straty na holuboch. Skoda, ze niektorym vedomosti o dravcoch chybaju a najradsej by boli, keby sokoly a jastraby vyhynuli.
10 Nov 2019, 21:04

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Absolútne nie som presvedčený o Vami predložených argumentoch.

1/Tvrdenia, že ste holými rukami chytili jastraba keď bol na sliepke, splašil a narazil do plota,odfotografovali ste sa s ním /urobili selfie/ a pustili to je pravda ako voda v prútenom košíku.

Viem o čom hovorím, pretože ako som spomenul kolegovi vletel jastrab do holubníka za holubom, keď vošiel do holubníka a snažil sa, aby ho odohnal od holuba, tak jastrab priamo zaútočil na kolegu !!!

2/Ak niekto dá pasce na kunu, lasicu - je to preto, lebo daný dravec systematicky plieni hydinu, a keď sa mu podarí škodnú odchytiť zaručene ju nepustí na slobodu. Okrem Vášho prípad, vy ba ste sa odfotili aj z kunou, líškou, lasicou a potom ju pustili na slobodu. Až sa čudujem, že chováte sliepku pre jastraby a vôbec Vám to neprekáža.

3/ Jedno viem určite, že akýkoľvek predátor ak je sýty, tak nezaútočí na potenciálnu korisť. Sám som sa o tom presvedčil, keď som vypustil holuby a po niekoľkých minútach sa zjavil jastrab a ani si ich nevšimol a ani holuby. Ako som uviedol predátori lovia, keď chcú uloviť aby zahnali hlad.
Je jedno či je to vlk, medveď, mačka, lev, žralok a jastraba nevynímajúc.
19 Nov 2019, 16:35

jaro

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Peter, nevedel som, aký je jastrab prítulný ako dokáže pózovať pri fotení - hotový domáci mazlíček.

Keď si videl ako sused strieľa na jastraba, prečo ste sa neobrátili na políciu, resp. nepodali na suseda trestné oznámenie ?

Ak sú holuby cez zimu zatvorené, čím sa živia jastraby a sokoly?
Ostáva sa vrhnúť na tebou zmienených plieničov - sojky, drozdy, straky, kavky havrany, ktoré spôsobujú, že ubúda počet spevavcov.
20 Nov 2019, 09:38

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Tazko tomu uverit, ale naozaj tu fotku s nim este niekde mam a chytil som ho bez rukavic :-) Tie chlpate potvory radsej ani nebudem spominat.

To s tym strielanim je tak, ze on tvrdi, ze to striela iba mimo neho do vzduchu, aby sa zlakol. Slovo proti slovu. Ten dravec sa skutocne zlakne a odleti prec.

Viac by ma zaujimalo ci je tu este niekto, kto pusta holuby po cely rok. Ake mava straty on. Nikto to ani neskusil? V tychto dnoch by ste aj mohli. Je teplo a kto si vsimol, tak je tu vela hrdliciek zahradnych. Take pocetne krdle som nevidel roky. Bude to asi tym, ze je u nas relativne teplo na november tak neodtiahli este juznejsie a dravce maju co chytat. Holuby maju docasne pokoj. Ono sa to vsak zmeni, ked sa ochladi.
22 Nov 2019, 17:04

www

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Peter Vaše príspevky sú protirečivé. Stačí si prečítať Váš prvý príspevok - druhá veta:,, Dokonca som bol svedkom toho, ako jedneho trafil vo vzduchu a ten padal k zemi.´´

Čo je v jasnom kontraste, vo Vašom poslednom príspevku.

Sám ste sa dostal a chytil do siete lží, poklamstiev.
23 Nov 2019, 19:13

Peter

Užívateľ

Predvolený avatar pre používateľov, ktorí si doposiaľ nepridali vlastný obrázok

Záložka na tento príspevokRe: Dravce a holubyCitovať

Ja neviem ci striela na ciel alebo len tak do vzduchu kvoli zvukovemu efektu. Jedneho trafil. To je iba konstatovanie. SLOVO PROTI SLOVU.

Divim sa ako malo znalosti maju holubari o svojich uhlavnych nepriateloch.
Inak po dlhom case som vcera videl sokola, nastastie holuby ho zazreli pomerne vcas, takze len tak prelietal. To uz idu zarty bokom, to jastrab je oproti sokolovi len strasiak v maku.

Kazdy holub musi vediet, ze este pred utokom jastraba musia letiet nahor (pokial nestihnu zosadnut), ale pred sokolom sa treba ihned spustit co mozno najnizsie.
Parkrat som videl ako si to nejaky holub zle vyratal a pred sokolom naberal vysku a tak chcel ujst, no sokol si ho vzal. Vo vyskach je kralom on. Jastrab je kralom medzi stromami.

Mam pocit, ze pri prenasledovani konkretneho holuba je to vsak uz len o stasti. By ma zaujimalo co je vtedy rozhodujuce.
24 Nov 2019, 00:19

Pridať do témy nový príspevok

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama