Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Zdravotný stav · Choroby poštových holubov (3. časť) - Ďalšie choroby

Choroby poštových holubov (3. časť) - Ďalšie choroby

Mykoplazmóza


Je chronicky prebiehajúce infekčné ochorenie postihujúce dýchacie cesty.

Príznaky: Výtok sekrétu z nosovej dutiny – potriasania hlavou, fŕkanie, zápal spojiviek, dolných dýchacích ciest, tvorba špinavožltých pablán v dutine zobáka- ( pozor na zámenu s trichomaniázou a diftériou).

Liečba: Ide hlavne o zabránenie šírenia sekundárnych infekcií z dôvodu oslabenia prirodzenej obranyschopnosti organizmu napr. podávaním Eritromycínu plv. 4% po dobu 4-7 dní, Doxygalu, Tylanu, Enrogalu, Nortrilu a pod.

Prevencia: Holubom bez klinických príznakov začať podávať Tylan- práškovú formu v 0,05 % koncentrácii ( 500 mg na 1 liter počas 5 dní ). V oblastiach s výskytom nákazy vakcinovať chov vakcínou Galivak, zlepšiť mikroklímu chovného zariadenia – ( odstrániť chlad a vlhkosť ) a hygienu chovu. Uvedená nákaza je veľmi často v klinickej praxi zamieňaná s hemofilnou nádchou.

Hemofilná nádcha


Príznaky: Sú klinický podobné s mykoplazmózou – hlienovito - vodnatý výpotok v zobákovej dutine, výtok z nosa, slzenie očí, ťažké dýchanie cez pootvorený zobák z dôvodu upchania nosovej dutiny, potriasanie hlavou. Pri ťažkom stupni dochádza k zápalom pľúc a opuchom hlavy v oblasti očí.

Liečba: Individuálne podávame Streptomycín – 50 mg počas 5 dní, pri hromadnej liečbe použijeme Eritromicin v 4% koncentrácii na liter vody, alebo Nortril. Zároveň je potrebné zvýšiť prísun vitamínov (hlavne skupiny A).

Tuberkulóza


Prenos onemocnenia prebieha hlavne z iných druhov hydiny na holuby. Z uvedeného dôvodu neodporúčam ich spoločný chov. Patrí do skupiny zoonóz – chorôb prenosných aj na človeka!

Príznaky: Pomalé chudnutie, celková slabosť, skleslosť, bledé sliznice, chronické hnačky, opuchy kĺbov. Pri pitve uhynutých jedincov nachádzame na vnútorných orgánoch biele tvarohovité uzlíky.

Liečba: Neprevádza sa – jedince choré alebo podozrivé z nákazy sa likvidujú a spaľujú.

Prevencia: Prevádzajú sa tuberkulinačné skúšky 2x v priebehu 4 týždňov.

Kolibacilóza


Vyvolaná baktériou coli , ktorá je bežnou súčasťou črevnej mikroflóry. Pôsobením rôznych oslabujúcich činiteľov dôjde k jej prudkému pomnoženiu ( sekundárna infekcia ).

Príznaky: Vychudnutosť a skleslosť, hnačka - zelenkastý – vodnatý trus, ale príjem potravy nie je narušený, je to veľmi dôležitý rozlišovací znak. Veľa chovateľov si uvedené príznaky zamieňa so salmonelózou, kde však choré jedince potravu odmietajú, ale prijímajú veľa tekutín. Ďalším rozlišovacím znakom od salmonelózy je absencia horúčky. Na ochorenie sú hlavne vnímavé mladé jedince z dôvodu podliehania rôznym stresovým stavom. Úhyn nastáva z dôvodu ťažkých zápalov tráviacej sústavy.

Liečba: Obdobná ako pri salmonelóze – širokospektrálne antibiotika, komplexné vitamíny, kvalitná výživa.

Adenoviróza


Jedná sa o ochorenie mladých holubov spôsobené adenovírusom, ktoré sa v chovoch objavilo v posledných rokoch a veľmi často je chovateľmi zamieňané za paramyxovirózu. Najviac postihuje hlavne mladé poštové holuby, ktoré sa nainfikujú počas prvých pretekov v prepravných košoch.

Príznaky: Vírusy napadajú imunitný systém holubov, následkom čoho dochádza k prepuknutiu sekundárnych infekcií, hlavne coli, trichomonóze, a pod. Holuby, ak vôbec doletia z preteku sú mimoriadne vyčerpané, apatické, majú našuchorené perie, slabo alebo vôbec nežerú, trpia úpornými hnačkami – trus je žltočierný, vodnatý s prímesou krvi, holuby napína na zvracanie, môžu sa pridružiť aj nervové príznaky, hlavne pri nedostatočnej prevencii proti paramixoviróze.

Liečenie: Na potlačenie sekundárnych infekcií podávame širokospektrálne antibiotiká alebo chemoterapeutická - Amixicilín, Doxycyklín, Nortril, Baytril, Colivet, Entrobioflox, Linco - spectin, Enrogal, Kolifarm a pod. Je vhodné podávať imonoglobulíny a to aj holubom u ktorých sa klinické príznaky zatiaľ nevyskytli. Zo zahraničia si chovatelia na liečenie tejto choroby prinášajú prípravky ako 4 in 1 mix, Adenosan, Emdotrim, Tucoprim. Najdôležitejšou súčasťou liečby je však zabezpečenie dostatku ľahko stráviteľnej potravy, u holubov neprijímajúcich potravu násilné kŕmenie - napr. rozpustenou granulovanou zmesou pre holuby, ktorú pridaním elektrolytov a rehydračných prípravkov ( napr. Energal, Mikrosan G spod.) upravíme na kašu, ktorú podávame priamo do hrvoľa. Tieto prípravky je dôležité podávať všetkým holubom až do zlepšenia zdravotného stavu. Na úpravu trusu a zastavenie hnačky podávame Digestal, Tanifarm.

Dôležité je ukončenie liečenia podaní probiotík, ktoré odporúčam pridávať do potravy pravidelne. Veľmi často však dochádza pri diagnostikovaní adenovirózy mladých holubov ku zámene s hexamitózou ( črevná forma trihomaniázy ), kde sú príznaky praktický totožné , len liečba je vzhľadom na rozdielnych pôvodcov odlišná. Platia však všeobecné pravidlá na potlačenie hnačky.

Prevencia: mladé holuby vakcinovať proti paramyxoviróze, aby pred prvým pretekom už boli v imunite, preliečené proti trichomaniáze, odčervené. Dva dni pred vkladaním do košov odporúčam začať podávať niektorý z antibiotických alebo chemoterapeutických prípravkov , v podávaní pokračovať hneď po prílete po dobu cca 4 dní. Týmto by sme mali zabrániť klinickému prepuknutiu sekundárnych infekcií a je to jediný prípad , kedy odporúčam preventívne podanie týchto liekov. Po objavení hnačky začneme cez pitnú vodu podávať Tanifarm, holuby vracajúce sa z pretekov , ako aj nakúpené a cudzie holuby oddelíme od ostatných , masívne podávame probiotíka, prevádzame dezinfekciu proti vírom (prípravky : Virkon S , Diemerom, Savom, Virocidom). Podlahy pravidelne ošetrujeme podlahovou belobou.

Infekčná chrípka


V chovoch sa môže objaviť hlavne v zimných mesiacoch pri prievane alebo vlhkom prostredí.

Príznaky: Sťažené dýchanie, hlienovito – hnisavý sekrét v zobákovej dutine, zápal očných spojiviek, v hrtane zisťujeme syrovité povlaky špinavo sivej farby (vždy treba vylúčiť hemofilnú nádchu s podobnými klinickými príznakmi, ale bakteriálneho pôvodu).

Liečba: Podávame Erytromicín 40 g na 1 liter vody po dobu 5-7 dní, Tetramykoin, vitamíny A, B, C.

Prevencia: Zlepšiť podmienky chovu, celkovú výživu a hygienu.

Aspergilóza


Pôvodcom je niekoľko druhov plesní aspergilus, ktoré vytvárajú spóry hlavne v zle pozberovo ošetrenom a uskladnenom obilí. Po vdýchnutí spórov do dýchacej sústavy sa začne vytvárať podhubie zachvacujúce pľúca a vzdušné vaky.

Príznaky: Chrapot, sťažené dýchanie , ospalosť, nechutenstvo, výtok z nosných otvorov, zápal očných spojiviek, hromadenie syrovitej hmoty pod viečkom. U mladých jedincov tiež kŕče a nervové príznaky. Pri pitve uhynutých zvierat nachádzame v dýchacích cestách žltobiele uzlíky, ktoré sa môžu vyskytnúť aj vo vzdušných vakoch. Pozor na zámenu s inými onemocneniami, ktorých klinické príznaky sú hlavne v počiatočnom štádiu rovnaké alebo veľmi podobné.

Liečba: Podávanie vitamínových prípravkov, Fungicidín tab. , veľmi dobré výsledky sa dosiahli po podaní Antiasperu alebo Trinidazolu.

Prevencia: Venovať zvýšenú pozornosť kvalite podávaného krmiva, pri skrmovaní obilia podozrivého z napadnutia plesňami, zatuchnutého a pod., je potrebné nasadiť antiasper, viditeľne znehodnotené obilie sa skrmovať nesmie. Dbať na čo najmenšiu prašnosť prostredia a optimálnu vlhkosť v holubníku ( plesne majú radi teplé a vlhké prostredie).

Kapilarióza


Ide o endoparazitárne ochorenie , silno rozšírené v chovoch poštových holubov. Pôvodcom je biely nitkovitý červ 8-13 mm dlhý, ktorý napáda sliznice tenkého čreva, pažeráka a hrvoľa.

Príznaky: Tráviace poruchy, zmeny na sliznici tenkého čreva- zhrubnutie a prekrvenie. Klinické príznaky sú podobné ako pri kokcidióze.

Liečba: Mebenvet- s účinnou látkou mebendazolom, Nilverm – s účinnou látkou ivermektín, Bioverm, Fenbion , Aldifal, Helmigal a iné.

Prevencia: Pravidelná dehelmintizácia chovov na jar a na jeseň, pravidelné odstraňovanie trusu.

Článok je časťou publikácie Jozefa Hajtaša - "Choroby poštových holubov"

Publikované: 21. februára 2012 | Zobrazené: 16318x | Kategória: Zdravotný stavPridal: Miloš Boron



Galéria:

...

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama